Crowdestate ühisrahastusplatvormi 2020 kokkuvõte

Lugemiseks kuluv aeg: 5 min.

Oleme elanud üle sündmusterohke 2020 aasta, mille nüüd ühe korraliku ülevaatliku blogipostitusega kokku võtame. Heidame pilgu peale statistikale, aasta jooksul tehtud uuendustele ja rahastatud investeerimisvõimalustele. 

Crowdestate ühisrahastusplatvorm numbrites

Usu või mitte, varsti-varsti saame 7 aastaseks. Selle aja jooksul on platvormile registreerinud 53 585 investorit kokku rahastatud 299 investeerimisvõimalust. Kaasatud on kapitali 99 186 551 euro ulatuses ning keskmine tulusus lõppenud projektidest on 2020 aasta lõpuga 16,16% IRR aastas.

Siit pääsed ligi Crowdestate’i statistika lehele.

Möödunud aasta kokkuvõte

I kvartal – esimese 3 kuu jooksul lisandus Crowdestate ühisrahastusplatvormile 20 uut investeerimisvõimalust. Projektidest toimus kokku 5 edukat väljumist. Investoritele tehti kokku väljamakseid summas 1 660 130,42 EUR.

Loe lähemalt I Kvartali ülevaate kohta siit.

II kvartal – lisandus 17 uut investeerimisvõimalust. Tehtud investeeringutest toimus kokku 8 edukat väljumist. Investoritele tehti väljamakseid kogusummas 3 891 305,33 EUR.

Loe lähemalt II kvartali kohta: aprill, mai, juuni.

III kvartal – platvormile lisandus 22 uut investeerimisvõimalust ning toimus 24 edukat väljumist. Investoritele tehti väljamakseid kogusummas 844 842,92 EUR.

Loe lähemalt III Kvartali kohta: juuli, august, september.

IV kvartal – platvormile lisanuds 26 uut investeerimisvõimalust, toimus 23 edukat väljumist projektist ning investoritele tehti väljamakseid 72 erinevast projektist kogusummas 2 676 146,41 EUR.

Loe lähemalt IV kvartali kohta: oktoober, november. Detsembri ülevaade ilmub jaanuar 2021. 

ühisrahastusplatvormi kokkuvõte

Ühisrahastusplatvormi uuendused

Aasta jooksul on toimunud platvormil mitmeid uuendusi, eesmärgiga muuta investorite investeerimiskogemus võimalikult mugavaks. ?

Residentsustõend – tulenevalt Läti, Itaalia ja Rumeenia maksuseadusest peetakse tulumaks kinni kõikidelt intressimaksetelt. Topeltmaksustamise vältimiseks on alates 2020 aastast võimalus üles laadida residentsustõend. Loe lähemalt maksusüsteemi kohta. 

Isikutuvastus – sellest aastast on isikutuvastus kohustuslik läbida kõikidel investoritel. Kasutajad, kellel pole isikutuvastus tehtud, ei saa osaleda uute investeerimisvõimaluste rahastamisel. Loe lähemalt verifitseerimisest.

Investeerimiskonto LHV-s – suvest alates on võimalik ühendada Crowdestate investeerimiskonto LHV internetipangaga. Kuidas seda teha loe lähemalt selgitavast artiklist Crowdestate investeerimiskonto LHVs

Uus investeerimissüsteem – eelbroneerimine on nüüd minevik. Võtsime investorite nõu kuulda ja  käivitasime uue investeerimissüsteemi. 

Järelturu teenustasu – järelturul investeeringute müügi eest rakendatakse nüüd 2% + km tehingutasu. Tasu arvestatakse müüja kontolt samaaegselt ostu-müügi tehingu sõlmimisega.  

Uued aruanded – investeerimiskontode paremaks ülevaateks on nüüd võimalus genereerida Isikukoodi põhist tuluraportit ning saldo muutuste aruannet. 

Meie ülemaailmsed investorid ja investeerimisvõimalused

2020 aasta on olnud edukas nii uute investorite kui ka projektide näol. Crowdestate investorite kogukond on kasvanud aasta jooksul üle 10 000 investori võrra, mis teeb kogu investorite arvuks 53 585! Oleme siiralt tänulikud kogu meeskonnaga, et investeerite koos meiega!

Polegi veel investor? Liitu Crowdestate investorkogukonnaga.

Lisaks eelnevale toimus sellel aastal väljumine ka esimesest Rumeenia projektist Splaiul Independentei 294, mille kohta oleme ka kirjutanud pikema eduloo

2020 aastal jõudsime rahastatud projektidega nii lähedale 300-le. Platvormile lisandus 93 investeerimisvõimalust ning aasta lõpu seisuga on Crowdestate investorite abiga rahastatud 299 investeerimisvõimalust. 

Tutvu investeerimisvõimalustega.

Problemaatilised investeerimisvõimalused: 

Augustikuus toimus väljumine pikalt võlas olnud projektist MMMSprattus OÜ, mille võlgnevust menetleti poolteist aastat. MMMSprattus OÜ poolt tehti Crowdestate’i investoritele tagasimakse summas 276 365 EUR, ületades 16 365 EUR võrra investoritelt kaasatud laenu kogusummat (260 000 EUR). MMMSprattus OÜ-le antud laenu tulususeks (IRR) kujunes seega 3,43% aastas.

2020 aastal elasime kahjuks läbi ka kahe projekti ebaeduka väljumise. Augustikuus lisandus Crowdestate portfelli esimene maksmata jäänud laen projektist Metsa tee 33/31/35 ja septembris järgnes sellele Estera Development Holding. 

Hetkel hilinenud ning kapitali kaotanud projektide statistika on allalaaditav meie statistika lehel

Crowdestate tegevjuhi Loit Linnupõld kommentaar:

Kui me 12 kuud tagasi 2019 aasta kokkuvõtet tegime, polnud 2020 aasta erakordsuse kohta veel ühtegi tõsist märki. Täna võib öelda, et 2020 aasta emotsionaalne ja rahaline pinge on selgelt ületanud minu jaoks seni kõige raskemaks olnud 1998 aastat.

Alates 2020 aasta märtsist oluliselt rohkem töötanud kodukontorites ning füüsiline suhtlus nii tiimis kui ka klientidega on muutunud virtuaalseks. 2020 aasta esimeses kvartalis kehtestatud globaalsed piirangud mõjusid ühelt poolt hävitavalt nii tarbijakindlusele kui ka investorite investeerimishuvile, teiselt poolt külmutas enamik kinnisvaraettevõtjaid uute kinnisvaraprojektidega alustamise plaanid. Märkimisväärselt kasvanud määramatuse tingimustes karmistasime veelgi enam oma investeeringute analüüsimise ja heaks kiitmise kriteeriumeid. Kõikide nende asjaolude koosmõjul oli 2020 aastal Crowdestate’i kaudu rahastatud kinnisvaraprojektide maht mõnevõrra väiksem kui 2019 aastal, samuti ei avaldanud me 2020 aastal enam ühtegi ettevõtete rahastamise valdkonda kuuluvat projekti.

Vaatamata ärimahtude ajutisele vähenemisele saab Crowdestate’i 2020 majandusaasta tulemus olema positiivne ning see peaks meie investoritele demonstreerima meie võimekust äri edukalt korraldada ka keerulistel perioodidel.

2021 aastal plaanime jätkata Crowdestate’i ühisrahastustegevuse laiendamist järgmistesse Euroopa Liidu liikmesriikidesse, mis peaks kaasa tooma nii kvaliteetsete investeerimisvõimaluste kui ka neid rahastavate investorite arvu ja mahu kasvu. Samuti kavatseb Crowdestate 2021 aasta novembris jõustuva Euroopa Liidu Ühisrahastuse määruse valguses taotleda ühisrahastusäri jaoks vajalikku tegevusluba.

ühisplatvormi soov

Täname omaltpoolt kõiki Investoreid, Sponsoreid ja koostööpartnereid. Oleme koos üle elanud keerulise aasta. Aitäh, et investeerid meiega! 

PS. Meid leiad ka sotsiaalmeediast. 🙂 Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.