COVID mõju Euroopa turule

{:ee}Maakera illustratsioon{:}{:en}Globe illustration{:}

Lugemiseks kuluv aeg: 5+ min.

Selleks, et meie investor saaks paremini aru COVID-19 mõjust Crowdestate investeerimisvõimalustele Eestis, Lätis, Itaalias ja Rumeenias, oleme kirjutanud järgnevad kokkuvõtlikud turuülevaated.

Eesti turuülevaade

Alates 2020. aasta aprillist pole ehitustegevust piiratud ning tarneahelad toimivad ilma probleemideta. Arendajad näevad ehitushindade languse võimalust, kuid selle kohta pole konkreetseid tõendeid.

Üldiselt ei ole pangad tagasimaksmata ehituslaene enneaegselt tagasi kutsunud. Samuti ei keeldu pangad reeglina uutest ehituslaenudest, kuid eriolukorras on uute ehituslaenude kohta vähe tõendeid. Eluasemelaenude osas pakuvad pangad rahastamist ja väljastavad uusi positiivseid finantseerimisotsuseid uute laenutaotluste jaoks. Sellegipoolest on taotleja sissetulekuallikad hoolikalt kontrollitud ja tööstuse riske hinnatakse ümber.

Uute korterite hinnad on enamasti hoidnud kriisieelset taset. Tallinnas on valmis ja saadaval olevate uute korterite pakkumine suhteliselt madal, mis vastab 9-kuulisele müügile. Sellegipoolest teatavad arendajad uute broneeringute järsust langusest.

Eesti tööpuudus oli märtsis 6,3%, võrreldes 5,3% -ga detsembris 2019. Valitsus on heaks kiitnud toetusmeetme, et leevendada majandusraskusi, mis tulenevad koroonaviiruse tõttu tööandjatele ja töötajatele seatud piirangutest. Loe lähemalt siit.

Eesti Pank prognoosib aastaks 2020 majanduse langust 6–14% sõltuvalt eriolukorra perioodist.

Eriolukorra täielikku mõju on veel liiga vara ette näha. Nagu ka enamikele tööstusharudele, avaldub mõju kindlasti ka kinnisvaratulule, kuid kui sügav see mõju oleks, on hetkel raske hinnata. Kuna tööpuudus praegusest tasemest suureneb, on nõudluse nõrgenemist lihtne näha. Kuidas nõrk nõudlus kinnisvarahindu mõjutab, sõltub perioodist, mil piirangud püsivad ning samuti majanduse taastumise kiirusest.

Itaalia turuülevaade

COVID-19 eriolukorra tõttu peatati kinnisvara ehitustegevus kogu riigis 23. märts 2020. Vastavalt kehtivatele valitsuse määrustele võib ehitustegevust uuesti alustada 3. mail.

Kuna olukord on ajutine, on meil põhjust arvata, et Crowdestate Itaalia investeerimisvõimalustele olulist negatiivset mõju ei avaldu kuna projektidele on seatud pikaajalised eesmärgid. Eelkõige on see tingitud enne COVID-19 toimunud kõrgest eelmüügist, millest võib eeldada, et suur osa projektidest õnnestub, sõltumata võimalikest turumuutustest. Sellegipoolest võib praegune ehitustegevuse paus põhjustada mõningaid viivitusi korterite üleandmisel ja hilisematel laenu tagasimaksetel.

Meie töö jätkub. Keskendume alternatiivsete võimaluste otsimisele korterite näitamiseks potentsiaalsetele ostjatele (virtuaalsed ekskursioonid, fotode renderdamine jne). Oleme rõõmsad selle üle, et nõudlus on endiselt suur ja vaatamata karantiinile, on huvilisi palju.” – Sponsorfirma “WeProperty”.

Usume, et kehtestatud piiranguid järgitakse vastavalt võimalustele

Läti turuülevaade

Läti on üks vähestest EL-i riikidest, kus COVID-19  mõju on olnud minimaalne. Lätis elab 1,9 miljonit inimest, kellest nakatunuid on pisut vähem kui 800 ja suremus 0,3% (teisel kohal madalaima suremusega riik Euroopas).

Läti valitsus kuulutas eriolukorra välja 14.03.2020 ning kohandas sarnaseid, kuid mitte nii rangeid piiranguid nagu teised EL riigid. Kehtestatud on distantsi piirangud, koolid on suletud, avalikke üritusi ei toimu jne, kuid üldiselt jätkub selline äritegevus nagu ehitamine ilma olulise mõjuta. Kõik Crowdestate Läti projektide alustatud ehitusprotsessid liiguvad, neid ei peatata ning COVID-19 neid sisuliselt ei mõjuta.

Mõnedes ehitusettevõtetes on teatud materjalide tarnimisel esinenud viivitusi. Ehitustööstuses on teavet, et mõned suuremad ehitusettevõtted pidid asendama teiste riikide alltöövõtjaid kohalikega ja neil on ka probleeme reisipiirangute toimetulemisega. Crowdestate projektidega töötavad ehitusettevõtted sõltuvad aga peamiselt kohalikust tööjõust ja ehitustähtaegadele olulist mõju oodata ei ole.

Mõjutatavad on aga müügiprotsess ja müügiplaanid. Distantsnõuete tõttu ei saa praegu näidiskortereid müügiinstrumendina kasutada. Läti valitsus tegeleb aga juba eriolukorra piirangute vähendamisega, mis loodetavasti võimaldab arendajatel avada nii näidiskorterid kui ka korraldada avatud uste päevi. Arendajad on Crowdestate’le teatanud, et senikaua töötavad nad alternatiivsete müügimehhanismide kallal – rohkem reklaame, digitaalseid ringreise jne.

Praegu on Läti kinnisvaraturul COVID-19 kriisis üsna positiivsed väljavaated ning pole ka märke, et see mõjutaks märkimisväärselt Lätis asuvaid Crowdestate’i projekte. Nagu arvukad finants- ja kinnisvaraäride eksperdid on märkinud, on Läti kinnisvaraturg heas seisukorras. Paljudes segmentides jäävad kinnisvarahinnad tublisti alla 2008. aasta hindade ning hindade põhjendamatut kasvu ega ka vastutustundetut laenu võtmist ei ole toimunud. Ametlik statistika näitab, et leibkondade võlamäär väheneb jätkuvalt ja leibkondade säästude suurus on tipus.


Strelnieku 4b investeerimisvõimalus

Rumeenia turuülevaade

Rumeenia valitsus kehtestas koronaviiruse nakkuse leviku tõkestamiseks eriolukorra märtsi teisest pooles. Mõju esimese kvartali äritulemustele on seega olnud suhteliselt mõõdukas. Katastrite ja kinnisvara avalikustamise riikliku ameti (ANCPI) andmetel on märtsis registreeritud 48 379 kinnisvaratehingut, mis on vaid 1,192 tehingut vähem kui veebruaris ja 3 813 tehingut rohkem kui 2019. aasta märtsis. 2020. aasta esimese kvartali täielik koguregistreerimine oli 133 181 tehingut üle riigi, kasv 14% samal perioodil 2019. aastal.

IMO hinnaindeksi (avaldatud veebisaidil www.imobiliare.ro) jälgitavad elamute hinnad tõusid 2020. aasta märtsis + 1,8% m / m ja + 12,4% tõusuga samal perioodil 2019; korterite keskmine taotletud hind ulatus 1391 euroni ruutmeetri kohta.

Need numbrid on tõenäoliselt inertsiaalne efekt – arendajad kiirustavad olemasolevate projektide lõpuleviimisega ning eelbroneeringutega ostjad lõpetavad oma tehinguid.

Ehkki alates eriolukorrast on enamik tegevusi kannatanud, on projektide ehitamine jätkunud üsna tavapärases tempos, sest töölkäimine on lubatud, kui iga töötaja esitab tööandja väljastatud deklaratsiooni. Märtsi lõpus kuulutas Ehitustööliste Riiklik Sündikaat, et suurem osa ehitusplatsidest töötab normaalselt ja tööjõuga pole seni suuri probleeme, kuid see võib muutuda 2020. aasta maiks, mil ehitusettevõtetelt on oodata tehnilise töötuse taotlemist või täielikku tegevuse lõpetamist.

Pangad ei ole hüpoteeklaenude andmist peatanud, vaid on kohandanud protsendimäärasid, mis võtavad arvesse sissetuleku langust kõige enam mõjutatud sektorites, näiteks hotellides ja restoranides.

Sotsiaalse üksteisest distantseerumise otsese mõju tõttu on kasvanud nõudlus üksikelamute (ostmine ja rentimine) ning väljaspool suuri linnu asuvate maade järele. Samuti on kasvanud nõudlus kodukontoriks kasutatavate väikeste tubadega korterite järele (vastavalt veebilehele http://www.theconcept.ro/).

Rahvusvahelise Valuutafondi hinnangul väheneb Rumeenia majandus sel aastal 5%, kuid tõuseb 2021. aastal 3,9%. Inflatsioonimäär langeb 2020. aastal 2,2% -ni (3,8% -lt 2019. aastal) ja 1,5% -le 2021. aastal. vastavalt IMF-ile. Tööpuudus peaks käesoleval aastal jõudma 10,1% -ni, mis on märkimisväärselt suurem kui 3,9% -lt 2019. aastal. Maailmapank teatas, et need hinnangud põhinevad ideel, et majandus naaseb järk-järgult ülespoole tõusuteele aasta teises pooles, ja kasv kiireneb 2021. aastal.


27 Lebedei investeerimisvõimalus

1 comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.