Ühisrahastusplatvormid – mida teenust valides silmas pidada?

{:ee}Hea idee{:}{:en}Great Idea{:}

Lugemiseks kuluv aeg: 3 min.

Ühisrahastus on niivõrd populaarne, et ülemaailmselt suunati juba 2015. aastal ühisrahastusse 34 miljardit dollarit. Crowdestate’i vahendusel on kaasatud 2018 aasta seisuga juba üle 50.4 miljoni euro. Kasvavate mahtude tulemusel asutatakse järjest uusi ühisrahastust võimaldavaid platvorme ja kuna igaüks neist soovib eristuda, siis võib nende seas orienteerumine osutuda investori jaoks üsna keerukaks. Alljärgnevalt saad lugeda, kuidas ühisrahastusplatvormid üksteisest erinevad ning mida investor võiks jälgida enne platvormi kaudu investeerimist.

Suuremad rahvusvahelised ühisrahastusplatvormid

Teenusepakkujad võib tinglikult jagada kaheks – heategevuslikeks platvormideks ja investeerimisega seotud platvormiseks. Täpsemaks minnes on mõistlik platvorme liigitada tegevusala järgi:

  • Mitmetel platvormidel on “investeeringu” eest võimalik saada mingi hüve, näiteks arendatav innovaatiline toode, endale eelisjärjekorras. Selle rühma üks tuntumaid esindajaid on näiteks Kickstarter;
  • Omakapitalil põhinevate ühisrahastusprojektide puhul on investoritel võimalik soetada osalus ettevõttes, saades seeläbi osa ettevõtte arengust ja potentsiaalsest kasumist. Samas võivad investeeringu pikkus ja tootlus olla üsna etteaimamatud. Omakapitali investeerimist võimaldavad näiteks Crowdcube ja Seedrs;
  • Üsna levinud on ühisrahastusplatvormid, mis väljastavad lühi- või pikaajalisi laene. Siinkohal tasub tähele panna, et ühisrahastada nii ettevõtetele kui eraisikutele väga erinevatel eesmärkidel ning erinevalt tagatud laene. Seetõttu peaks iga investor enne investeerimisotsuse teostamist hindama projekti, laenusaajat ja investeeringuga kaasneda võivat riski. Eraisikute laenudega (P2P ehk inimeselt inimesele laenudega) tegelevad näiteks Zopa ja Lending Club, ettevõtted saavad laenude/projektide rahastamiseks kasutada näiteks Investly või Crowdestate ühisrahastuse platvorme;
  • Head teha soovivad inimesed võivad oma raha annetada heategevusele keskendunud ühisrahastuse platvormide kaudu. Platvorme on palju ja annetada võib näiteks kaaskodaniku tervishoiu, juriidiliste või haridusega seotud kulude katteks, markantsema näitena võib välja tuua ka projekti, kus inimene kogus raha kartulisalati koostisainete ostmiseks.

Hea ülevaate ühisrahastusega seotud info kohta saab uudisteportaalist Lending Times. Seal saab tutvuda ka erinevate platvormide poolt väljastatud laenude mahtudega.

Mille järgi endale sobivad ühisrahastusplatvormid valida?

Valikuvõimalusi on palju ning maailma digitaliseerudes ei takista investeerimist enam ka riigipiirid. Kuidas aga leida need õiged ühisrahastusplatvormid, millede kaudu julgeks oma raha investeerida? Alljärgnevalt toome välja mõned olulisemad näitajad, millele võiks enne investeeringu teostamist tähelepanu pöörata:

  • Teosta platvormile taustakontroll ning uuri, kui kaua on platvorm tegutsenud, milliseid ja kui põhjalikke andmeid nad rahastatava projekti kohta avaldavad, tutvu põhjalikult investeerimislepingu tekstiga ja uuri platvormi meeskonna usaldusväärsust. Aimu platvormi usaldusväärsuse kohta annab ka rahastatud ja lõppenud projektide suhe ehk kui paljudest projektidest on investoritele edukalt tagasimaksed teostatud;
  • Kuidas ühisrahastusplatvormid oma projektidele taustakontrolli teevad ja millised on nende vastutuse piirid?
  • Ole kursis vastava turuga – kuidas on teistel platvormidel sarnaste projektidega läinud?
  • Hinda riskide ja saadava tulu tasakaalu. Kõrgema riskiga projektide puhul tuleks oodata kõrgemat tootlust ning madalate riskide puhul tuleb leppida väiksema tootlusega.
  • Hinda finantsmudeli realistlikkust – kas antud projekti äriplaan ja finantsprojektsioonid tunduvad tõepärased?
  • Kontrolli projekti sponsorit – kellele usaldad oma raha, milline on tema taust ja kogemused selles valdkonnas?
  • Kas ja kuidas on ühisrahastus seadustega reguleeritud? Kui osades riikides kuuluvad ühisrahastusplatvormid finantsjärelvalve alla, siis paljudes teistes jurisdiktsioonides ei ole ühisrahastuse valdkonna tegevus reguleeritud. Eestis on mõned ühisrahastusteenused (eelkõige eraisikutele suunatud laenuteenused) Finantsinspektsiooni järelvalve all, kuid valdavalt on ühisrahastus veel reguleerimata. Eesti juhtivad ühisrahastuse platvormid on alates 2016. aastast liitunud FinanceEstonia poolt välja töötatud Ühisrahastuse Hea Tavaga, mis omamoodi usaldusmärgisena kinnitab, et teatud olulised tingimused platvormi usaldusväärsuse tagamiseks on täidetud.

Tasakaalukus ja hajutamine peaks kuuluma iga investori sõnavarasse

On arusaadav, et ulmelist tootlust pakkuva projekti puhul võivad silme ette kerkivad euromärgid igasuguse riskitunnetuse varjutada, kuid emotsioonide ajel ei tasu kunagi investeerida. Kvaliteetse investeerimisportfelli loomiseks investeeri mitmetesse erinevat tüüpi projektidesse ning analüüsi iga projekti enne investeerimisotsuse teostamist.

Kui soovid Crowdestate’s ühisrahastamisega alustada, siis saad seda teha SIIN.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.