Mis on ühisrahastus?

Lugemiseks kuluv aeg: 1 min.

Mõistet ühisrahastus lahti seletada ei ole tegelikult keeruline, sest suure osa selle sisust ütleb ära juba nimi ise – ühisrahastus on viis projektide finantseerimiseks (rahastamiseks), mida iseloomustab see, et selleks vajaminev summa kogutakse enamasti suure hulga asjast huvitatud isikute abiga. Sel viisil on igaühel võimalik panustada vastavalt oma võimalustele, samas osaledes ühises, suuremas projektis.

Olgugi, et ühisrahastus oma erinevates vormides on juba kaua eksisteerinud, on ühisrahastus kaasaegses mõttes siiski päevakorda tulnud viimase kümnekonna aastaga. Projektide ühiselt rahastamine on selle ajaga teinud läbi märkimisväärse tõusu ning ei näita jätkuvalt märke langusest.

Muuhulgas on nii rahastusega kogutavate summade kui projektide tulususe osas silmatorkavalt edukad just ühisrahastusega finantseeritavad kinnisavaraprojektid.

Ühisrahastuse valdkonnad

Kui algselt koguti ühisrahastusega peamiselt vahendeid erinevate kultuuriga seotud projektide tarbeks, siis nüüdseks on ühiselt rahastatavate valdkondade valik palju laiem. Olulisimate ühiselt rahastatavate projektide valdkonnad on:

  • kultuur (heliteosed, ürituste korraldamine, videomängud);
  • tehnoloogia (uued innovaatilised tooted, leiutised, seadmed);
  • laenud (lühi- ja pikaajalised laenud, tarbimislaenud, laenud ettevõtetele);
  • kinnisvara (uute hoonete ehitamine, erinevad arendused, osaluste omandamised).

Kui neist sihtgruppidest esimesed on selles vallas juba igapäevased ja väga harjumuspärased nähtused, siis kinnisvaraga seotud projektide ühisrahastus on kindlasti hetke kuumim teema.

Sageli on investeeritavad projektid ülimalt menukad, mis tõestab seda, et inimeste huvi selles sektoris veel raugema ei hakka. Erinevad ühisrahastusega tegelevad platvormid on seega tabanud ära turul täitmata olnud niši ja potentsiaalsete investeerijate arv võib veel kordades kasvada.

Kellele on ühisrahastus mõeldud?

Ühisrahastus on mõeldud neile investeerimisest huvitatutele, kel on soov osaleda millegi uue valmimises. Sel viisil projektides osalemise teeb mugavaks ka tõik, et valdavalt sooritatakse kõik selliste projektidega seotud toimingud internetis vastava kergesti kasutatava platvormi kaudu.

Ettevõtetele pakub see aga alternatiivi pangast laenu taotlemisele, millega kaasnevad enamasti karmid tingimused ning pikk ja keeruline protsess. Ent seevastu on ühisrahastus kapitali kaasamiseks oluliselt mugavam viis – selline hulgalt inimestelt investeeringuks raha laenamine on hästi ettevalmistatud projekti korral kiire ja tõhus lahendus.

Nii võib öelda, et ühisrahastusest on kasu projekti kõigile osapooltele. Ühest küljest võimaldab see ettevõtetel kiiremalt ja mugavamalt vajaminevat raha kaasata ning teisalt avaneb sellega meist igaühele võimalus investeerimisega kätt proovida ja omi vabu vahendeid mõne uue projekti elluviimisse paigutada.

Kutsume Teid julgelt avastama investeerimise erinevaid võimalusi, et saaksite ise veenduda ühisrahastuse kasulikkuses.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.