Kevade 9: Ebaõnnestunud projekti edukas lõpp

Kevade 9

2016 aasta detsembris edukalt rahastatud Kevade 9 oli Crowdestate’i jaoks tavaline fix-and-flip tüüpi investeering, kus kinnisvaravaldkonnas tegutsev Virkko Ojamaa kaasas kapitali kesklinnas asuva korteriomandi tagatisel selle omandamiseks ja remontimiseks. Crowdestate’ile esitatud informatsiooni kohaselt plaanis Virkko Ojamaa korteriomandi peale ümberehitustöid võõrandada.

Kapitali kaasanud Korterivahetus OÜ tasus esimese intressimakse tähtaegselt, kuid jättis tegemata järgmise graafikujärgse makse. Samal ajal andis Virkko Ojamaa talle kuulunud Korterivahetus OÜ osad ja juhtimise üle skandaalse taustaga endisele advokaadile Martin Napa’le. 

Tänaseks on selge, et Virkko Ojamaa oli variisik, kes tegutses Martin Napa ärihuvides ning et tema poolt kapitali kaasamisel esitatud informatsioon ei vastanud tegelikkusele.

Endise advokaadina kasutas Martin Napa oskuslikult kõikvõimalikke seaduslikke võimalusi Crowdestate’i poolt algatatud täitemenetluse takistamiseks, vaidlustades kõik meie poolt ette võetud sammud ning tehes samal ajal sisutuid pakkumisi võlgnevuse tasumiseks. Kohtutäituri poolt välja kuulutatud ja 2018 aasta kevadel läbi viidud oksjonil leidus tagatisvarale ostuhuviline, kes tegi oksjoni käigus võiduka pakkumise summale 289 000,00 eurot.

Kohtutäituri poolt läbi viidud oksjoni lõppemise ja võitjaks tunnistamise akti väljastamise vahele jäänud paar tunni jooksul esitas Martin Napa viimase õlekõrrena oma ettevõtte osas pankrotiavalduse, mille tulemusel keelas kohus tagatisvaraga tehinguid teha. Oksjoni võitja ootas ostutehingu vormistamist veel kannatlikult ligi pool aastat, kuid pankrotrimenetluse venimise tõttu otsustas ta oma ostust loobuda.

Sarnaselt täitemenetlusele oli pankrotimenetluse läbiviimine keerukas – Martin Napa vaidlustas kõik Crowdestate’i poolt esitatud nõuded ning nimetatud nõudeid tuli kaitsta tsiviilmenetluses. Samuti üüris Martin Napa tagatisvaraks oleva korteriomandi välja, takistades sellega pankrotihalduri ja võimalike ostuhuviliste füüsilist ligipääsu varale. Korteri välja üürimisest saadud tulu ei laekunud korterit omavale Korterivahetus OÜ-le.

Pankrotihalduri poolt läbi viidud korduvalt läbi viidud oksjonid ebaõnnestusid ning iga järgneva oksjoni ajaks alandatud pakkumiste alghinda. Vaatamata täite- ja pankrotimenetluse jooksul kasvanud kinnisvarahindadele ning ligi 1 aasta pikkusele müügiperioodile jäi tagatisvara müügihind oluliselt allapoole Uus Maa poolt koostatud hindamisaktides leitud 334 000 ja 336 000 euro suurusest väärtusest.

Tänaseks on kapitali kaasanud Korterivahetus OÜ pankrotiprotsess lõppenud ning müügi tulemusel laekunud raha projektis osalenud investoritele tagasi makstud.

Ülipika, kuid võiduka tagatise realiseerimise protsessi tulemusel said investorid tagasi kogu oma investeeringute põhiosa ning teenisid 17 893,87 eurot tulu. Investeeringu sisemiseks tootlusläveks kujunes 2,68%.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.