Kuidas kujundab tehnoloogia Eesti kinnisvaratööstust

{:ee}Internetiühendus{:}{:en}Internet connection{:}

Lugemiseks kuluv aeg: 2 min.

Tehnoloogia üha tähtsam roll kinnisvaramajanduses muudab paratamatult Eestis eluaseme ostmise ja müümisega seotud kogemusi kõigi asjaosaliste jaoks. Maailma kõige digitaalsema riigi kodanikena on eestlased oma elukvaliteedi parandamiseks varmad uusi tehnoloogiaid kasutusele võtma. Kinnisvaramajandus on selle uue tehnoloogialaine üks suurimaid kasulõikajaid – uus tehnoloogia pakub erinevaid võimalusi kinnisvaratehingute lihtsustamiseks ja kiirendamiseks nii ostjatele, müüjatele, kinnisvaramaakleritele kui ka arendajatele.

Ostjate ja müüjate leidmine on lihtsam kui kunagi varem

Kinnisvaraturu üks peamisi probleeme on olnud tsentraliseeritud turu puudumine, kus kõik ostjad ja müüjad saaksid kohtuda. Tänu kaasaegsele tehnoloogiale ei ole see enam probleem. Tänapäeval kodu osta sooviv inimene võtab esimese asjana lahti Interneti, et leida sealt maaklereid ja kinnisvaraomanikke, kes sooviks kinnisvara müüa. See on kodu leidmist kõvasti lihtsustanud, võrreldes ajaga, kui vanasti pidi selleks mööda linna ringi sõitma ja müügisilte otsima. Ka maakleritel on nüüd lihtsam potentsiaalseid ostjaid leida tänu paljudele uutele reklaamimisvõimalustele, mida tehnoloogia pakub. Tehnoloogia on tänapäeva maaklerite tööd tundmatuseni muutnud – alates lihtsatest asjadest, näiteks võimalusest teha kinnisvarast kvaliteetseid pilte ja videoid, kuni reklaamkampaaniateni sotsiaalmeedias ja mitmetes kinnisvaraportaalides.

kinnisvaratööstus

Eluasemete näitamine on lihtsam

Ostjad ei pea enam kinnisvara nägemiseks füüsiliselt kohale minema. Virtuaaltuurid on muutunud tavapäraseks nähtuseks ning potentsiaalsed ostjad saavad nüüd oma nutitelefoni kaudu tutvuda paljude erinevate kinnisvaraobjektidega: teha „jalutuskäike“ siseruumides ja vaadata drooniga filmitud kaadreid. Liitreaalsus võimaldab ka kinnisvarainvestoritel ehitatavat maja enne valmimist näha ja selles virtuaalselt ringi kõndida. Ostjad saavad seda teha kodust lahkumata nutitelefoni, tahvelarvuti või VR-prillidega. See tehnoloogia on muutnud ka kodusisustamist, kuna kinnisvarainvestorid saavad virtuaalreaalsuse abil potentsiaalsetele ostjatele näidata, kuidas nende kodu võiks erinevate kujundus- või mööblivalikutega välja näha.

Kinnisvarahaldus on tehtud lihtsaks

Kinnisvara haldamine võib kinnisvarainvestorite jaoks olla üks raskemaid proovikive, kuid see on ülioluline neile, kes soovivad, et nende kinnisvara püsiks heas korras ning tõmbaks ligi ostjaid ja üürijaid. Kinnisvarainvestorid, ehitusinsenerid ja kinnisvarahaldurid kasutavad aegunud äripraktikate, seadmete ja otsustusmudelite asendamiseks kaasaegset tehnoloogiat ja juurutavad mitmesuguseid uuendusi, mis vähendavad tegevuskulusid, suurendavad varade üldist väärtust, energiatõhusust ja parandavad suhteid üürnikega. Näiteks saab tuua droonid, mis on kasutusele võetud hoonete kontrollimiseks ja valveks õhust, kuna need katavad tõhusalt suuri alasid. Liitreaalsus võib olla abiks ka kütte, ventilatsiooni ja jahutuse tehnikutele hoone seadmete parandamisel, muutes tööde teostamise lihtsamaks ja tõhusamaks.

Tänu suurenevale uuringute mahule ja koostööle valitsuse, müüjate, ostjate, arendajate, maaklerite ja sidusrühmade vahel on koduostu ja -müügi kogemus muutumas kõigi asjaosaliste jaoks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.