Investeeri Crowdestate’iga Slovakkiasse

invest in Slovakia

Lugemiseks kuluv aeg: 4 minutit.

Crowdestate näeb võimalust Slovakkia turule siseneda seoses pangatingimuste karmistumisega kinnisvaraprojektide finantseerimisel.

Ülevaade Slovakkia kinnisvaraturust

Slovakkia keskpanga andmetel on elamukinnisvara keskmine hind võrreldes eelmise aastaga kasvanud 11,9% (kõige rohkem tõusis hind Banska Bystrica regioonis). 92% kogu kinnisvarahindade kasvust on toimunud Bratislava piirkonnas. Alates 2014. aastast, kui kinnisvaraturg finantskriisi järgselt põhja puudutas, on 2020. aasta lõpuks kasvanud elamute hinnad 44,5%, ja korterite hinnad koguni 60%. Elamukinnisvara hinnatõus jätkub tõenäoliselt veel pikka aega, kuna huvi uute elamute vastu ületab pakkumist märkimisväärselt.

Tugev nõudlus kinnsvara järele on tingitud peamiselt:

  1. Nõudlus kinnisvara järele ületab jätkuvalt pakkumiste arvu. Linnarengu instituudi andmetel on Slovakkias puudu üle 220 000 korteri, millele enim on nõudlus Bratislavas (umbes 40 000 korterit).
  2. Ehitatavaid elamuid on vähem. Iga aastaga on vähenenud alustatud elamuprojektide arv 4,4%, samal ajal on otsustanud paljud arendajad oma plaanide elluviimise peatada pankade karmimate rahastustingimuste tõttu. 2021. aasta jaanuaris oli ehituse kogutoodangu aastaseks languses koguni 19,8%.
  3. Kodukontori kasvav trend on muutnud paljude inimeste arvamust – kallite kesklinna ühe- kahetoaliste korterite asemel eelistatakse rohkem suuremaid kinnistuid äärelinnades ja või linna lähedal asuvates külades. Nimetatud suundumus on suurendanud huvi ka puhkekinnisvara vastu kogu Slovakkias. Puhkekinnisvara hinnad tõusid 2020. aastal kuni 15% (peamiselt High Tatra ja Liptovi piirkondades).
  4. Kõige olulisemaks teguriks on endiselt ajalooliselt madalaimad intressimäärad, mida pangad pakuvad hüpoteeklaenudel tarbijatele. Hetkel on keskmised intressimäärad langenud alla 1% aastas.
  5. Slovakkias elab ühes majapidamises keskmiselt kuni 3 inimest ning ülerahvastatud majapidamistes elab kuni 36% slovakkidest. Lisaks ülalnimetatud teguritele suurendavad nõudlust kinnisvara järele ka noored, kes plaanivad osta enda esimest kodu või plaanivad kolida suuremasse majja, andes oma esialgse eluaseme üürile.

Pandeemia on põhjustanud paljude kinnisvaraarendusprojektide katkemise või ehituse alguse edasilükkamise, mille peamiseks põhjuseks on arendajate keeruline ligipääs pangarahastamisele või oluliste tarneahelate katkemine, mis on pikendanud oluliselt tarneaegu ja tõstnud ehitusmaterjalide hindu kümnete protsentide võrra – näiteks tõusis puidu hind kuni 50%.

Hetkel elab Slovakkias peaaegu 90% inimestest omal varal. 8,5% slovakkidest elab üürikorterites ning 1,5% inimestest kasutab riigitoetustel saadud üürimaju. Turul on üürikorteritest suur puudus, peamiselt linnades. Üürimajade ehitamist toetab aktiivselt ka riik, seda peamiselt riikliku elamuarenduse fondi (ŠFRB) odava finantseerimise kaudu. Valitsus soovib toetada kuni 30 000 üürikorteri ehitamist aastas.

Crowdestate’i Slovakkia maajuht on Jan Kornaj, kes on kinnisvarainvesteeringuid hinnanud alates 2013. aastast. 2014. aastast 2018 aastani otsis ta kinnisvarainvesteeringuid Hiina investorite gruppidele, mille järel hakkas tasapisi keskenduma Slovakkia klientidele. Tal on töökogemus kahes ühisrahastusettevõttes, suurepärane ülevaade Slovakkia kinnisvaraturust ja head suhted kohalike arendajatega, mis toovad Crowdestate’i investoritele uusi, huvitavaid ja kasumlikke investeerimisvõimalusi.

Näeme Slovakkia kinnisvaraturul potensiaali tuua investoritele kvaliteetseid ning kasumlikke investeerimisvõimalusi, seega, uute investeeringuteni!

Kasutatud allikad:
https://ec.europa.eu
https://www.nbs.sk
https://www.narks.sk
https://www.nehnutelnosti.sk
https://clanky.topreality.sk/stavebna-produkcia-zacala-rok-2021-poklesom-4132.ht
https://www.iur.sk

2 comments

    1. Hello Pavol, thank you for noticing and letting us know! We are extremely embarrassed that such a mistake happened, but luckily we managed to correct it quickly. 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.