Kui palju sa peaks kinnisvarasse investeerima?

real estate

Meie varasemas postituses tutvustasime varade jaotuse kontseptsiooni ja selgitasime, kui oluline on investeerimisportfelli jaotamine erinevate varaklasside vahel.

Enamik investoritest investeerib kinnisvarasse liiga vähe

Kui palju sa peaks kinnisvarasse investeerima? Kahjuks ei ole kindlat tõde või tõestatud valemit kinnisvara optimaalse osakaalu määramiseks olemas.

Kõrgelt hinnatud investeerimisguru ja Yale’i sihtkapitali juht David Swensen soovitab investoritel paigutada kinnisvarasse paigutada 20% oma investeerimisportfellist. BNY Mellon Asset Managementi poolt avaldatud ülevaates on viidatud Londoni Cass Business Schooli Stephen Lee uuringule, mis järeldas: “Investorid peaks kinnisvarasse paigutama 26% oma investeerimisportfellist, kuid tegelik jaotus on tajutavate riskide ja vähese likviidsuse tõttu oluliselt madalam.”

Eraisikutest investorite puhul võiks kinnisvarainvesteeringute ja hüpoteeklaenude soovituslik osakaal nende investeerimisportfellis olla 20% ja 45% vahel. Samal ajal on piisavalt tõendatud, et eraisikutest investorid kalduvad oma investeerimisportfellist kinnisvarasse paigutama oluliselt vähem kui professionaalsed ja institutsionaalsed investorid. Tavainvestorite investeerimisportfellides kaldub kinnisvarainvesteeringute osakaal olema vähem kui 10%. Võrdluseks, professionaalsed ja institutsionaalsed investorid eelistavad kinnisvarasse paigutada 20% või rohkem protsenti oma investeeritavatest varadest.

Võta eesmärgiks paigutada kinnisvarasse 1/3 oma investeerimisportfellist

Asjaolule, miks peaks kinnisvara osakaal sinu investeerimisportfelli olema vähemalt 20%, eelistatavalt aga 30-40% vahel, on mitu head põhjendust.

Esimene põhjus põhineb sinu vanuse ja klassikalise, ainult kahest varaklassist – aktsiatest ja fikseeritud tuluga instrumentidest koosneva varade jaotuse teoorial, mis väidab, et aktsiate osakaal investeerimisportfellis peaks võrduma 100 miinus sinu vanus. Kinnisvara esilekerkimine kolmanda peamise varaklassina onkaasa toonud selle mudeli revideerimise  ning tänane laialt kasutatav lähenemine ütleb, et sa peaksid oma investeeringud kõigi kolme peamise varaklassi vahel tasakaalustama keskikka jõudmise ajaks. Mida noorem sa oled, seda suurem peaks olema kinnisvara osakaal, ja vastupidi.

Teine lähenemine võtab arvesse kinnisvara koguväärtuse osakaalu kogumajanduses ja väidab, et erainvestorid peaksid püüdma hoida oma kinnisvarainvesteeringud samal tasemel. Näiteks, kuna kinnisvara koguväärtus USAs on umbes ⅓ kõikide varade koguväärtusest, julgustatakse USA investoreid hoidma oma kinnisvara osakaalu umbes ⅓ juures oma investeerimisportfellis.

Kinnisvara ühisrahastus pakub lihtsat juurdepääsu kinnisvarale

Kuigi kinnisvarainvesteeringud on olnud pikka aega institutsionaalsete ja rikaste  erainvestorite pärusmaaks, on Crowdestate ja teised kinnisvara ühisrahastusplatvormid muutnud selle tulusa varaklassi kõigile kättesaadavaks.

Vaid mõnesaja või mõne tuhande euroga saad alustada hajutatud kinnisvaraportfelli ülesehitamist. Professionaalselt juhitud ja põhjalikult eelkontrollitud kinnisvarainvesteeringud on vaid mõne kliki kaugusel.

Kokkuvõte

  • Investorina peaksid sa püüdlema selle poole, et umbes ⅓ sinu investeerimisportfellist oleks investeeritud kinnisvarasse ja hüpoteekidega tagatud laenudesse;
  • Kuna kinnisvara on ajalooliselt olnud kättesaadav ainult institutsionaalsetele ja rikastele erainvestoritele, on enamike tavainvestorite investeerimisportfellides kinnisvara osakaal oluliselt alakaalutud;
  • Kinnisvara ühisrahastus on suurepärane vahend hästi hajutatud kinnisvara- ja hüpoteeklaenuportfelli koostamiseks. Investeerides Crowdestate’i kaudu vaid paar tuhat eurot, võiks sinu kinnisvaraportfellis olla enam kui 20 erinevates Euroopa riikides asuvat kinnisvarainvesteeringut.

Loe edasi 3 erineva (või täiendava) kinnisvarasse investeerimise viisi kohta.

Alusta või jätka oma kinnisvarasse investeerimise teekonda Crowdestate’iga!