Ärikinnisvarasse investeerimine

{:ee}Korterite illustratsioon{:}{:en}Houses illustration{:}

Lugemisele kuluv aeg: 4 minutit.

Kui otsite usaldusväärset jõukuse kasvatamise viisi, on kinnisvara üks parimaid võimalusi. Kinnisvarasektor edeneb jõudsalt ja seda saadab edu veel aastaid. Lõppude lõpuks vajame alati maad ja hooneid elamiseks või muudeks tegevusteks. Seetõttu ei kao kinnisvarasse investeerimine kunagi. Kinnisvarasektor võib küll areneda jõudsalt, kuid kinnisvarasse investeerimine ja investeeringult raha teenimine ei ole kerge ülesanne. Kinnisvara on väga mitmesugust ja see pakub palju võimalusi, muuhulgas eri liiki kinnisvara ja investeerimisstrateegiaid. Üks kinnisvara liik on ärikinnisvara. Artiklis uurime, mis on ärikinnisvara, ja jagame teavet, mida vajate selles orienteerumiseks.

Mis on ärikinnisvara?

Kõige lihtsamalt öeldes on ärikinnisvara igasugune kinnisvara, mis on kavandatud ärieesmärkidel kasutamiseks või mida juba sellistel eesmärkidel kasutatakse. Ärikinnisvara on hoone või maatükk, mida hakatakse kasutama raha või kasumi teenimiseks. Sellise kinnisvara hulka võivad kuuluda üürielamispinnad ja ärihooned. Kinnisvara määratletakse ärikinnisvarana, sest selle kasutamine ärieesmärkidel mõjutab maksustamist ja puudutab muid rakendatavaid õigusakte.

Ärikinnisvara liigid

Ärikinnisvara määratluse järgi on teil ehk endalgi kerge ära arvata, millised on ärikinnisvara liigid. Sellegipoolest loetleme need allpool.

  • Kontorid – kontor on kõige levinum ärikinnisvara liik, kusjuures kontorihoone võib olla pilvelõhkuja, aga ka ühe üürnikuga pind. Seda tüüpi kinnisvara liigitatakse edasi A-, B- ja C-klassi kinnisvaraks.

A-klassi ehitised on kinnisvaraturul kõige prestiižsemad või väärtuslikumad. Sellised hooned asuvad strateegiliselt parimates asukohtades ja pakuvad parimaid mugavusi. A-klassi hooneid haldavad sageli samaväärsed kõrgetasemelised kinnisvarahaldusfirmad.

B-klassi kuuluvad enamasti vanemad ehitised. Neid hooneid hallatakse hästi, mistõttu vajavad need vaid aeg-ajalt väikest remonti. B-klassi hoonete hind ei ole kunagi sama kõrge kui A-klassi hoonetel. Sellised ehitised on investoritele head investeerimisobjektid.

C-klass, nagu ilmselt juba aimate, on loetletutest kõige halvem kinnisvaraklass. Siia kuuluvad ehitised või kinnisvara, mida iseloomustab halb asukoht, mis vajavad arendamiseks rohkelt raha, mis on sageli tühjad jms.

  • Jaekaubanduskinnisvara – suur hulk ärihoonetest on jaekaubandushooned. Selliseid ehitisi leidub sõna otseses mõttes igal pool. Jaekaubanduskinnisvara hulka kuuluvad ostukeskused, restoranid, pangad, kogukonnakeskused ja muu sarnane kinnisvara. Nendes hoonetes võib olla üks või mitu üürnikku või on tegemist eraldiseisvate hoonetega.
  • Tööstuskinnisvara – seda liiki ärikinnisvara hulka kuuluvad hooned on laohooned, jaotuskeskused, tootmispinnad, uurimis- ja arendustööks ning hoiustamiseks ja toodete koosteks kasutatavad pinnad. Sellised hooned asuvad sageli kaugemal tihekasutusega piirkondadest ja enamasti transporditeede ääres. Tööstuskinnisvara ehitatakse erivajaduste rahuldamiseks, mistõttu on sellistele objektidele raske uuesti rakendust leida või kasutusse võtta olulisi muudatusi ja investeeringut tegemata.
  • Mitmeperekinnisvara – siia kuuluvad suured hooned või pigem rohkem kui ühe elamuüksusega hooned, näiteks kortermajad ja kõrghoonete korterid.
  • Eriotstarbeline kinnisvara – siia kuulub eriotstarbel kasutatav kinnisvara, nagu kirikud, koolid, lõbustuspargid ja muu, mille omanikud on ärikinnisvarainvestorid.

Ärikinnisvara eelised

Ärikinnisvaraobjektid või -investeeringud pakuvad sageli suurepäraseid eeliseid. Kõige olulisem on katkematu rahavoog ja suur tulu. Ärikinnisvarainvesteeringute tootlus (ingl k Return on Investment – ROI) on kõrgem ja tulu on pikkade üüriperioodide tõttu stabiilne, pakkumisel on palju objekte ning enamik kulusid, nagu maksud, kindlustus- ja hoolduskulud, maksavad kinni üürnikud.

Veel üks hea külg on väiksem konkurents. Sageli arvatakse, et ärikinnisvarasse investeerimine on keeruline ja nõudlik tegevus. Seetõttu ei ole see sektor küllastunud. Et nii mõnedki ärikinnisvaraobjektid on välja üüritud ettevõtetele või organisatsioonidele, aitavad just nemad heatasemelise hoolduse abil hoonet säilitada.

Ärikinnisvara riskid

Kuigi investeerimine ärikinnisvarasse kõlab suurepäraselt, ei ole see ilma varjupoole ja riskideta, mida peate olema valmis võtma.

Kõigepealt: ärikinnisvara omamiseks ja pidamiseks vajalik esialgne väljaminek võib olla hirmutavalt suur. Isegi kui võtate selle riski ja teie ettevõtmist või investeeringut saadab edu, jääb ikka suur tõenäosus, et midagi võib valesti minna. Näiteks võidakse esitada suur arve või tuleb teha katuseremont või midagi muud. Teilt oodatakse arvete tasumist ja kui kulud on suuremad kui tulud, tekib kahjum, mitte kasum.

Teil tuleb investeerida oma aega ja kaaluda kinnisvarahalduri palkamist. Te ei saa olla kinnisvaraomanik, kes jätab oma kinnisvara sagedase kontrollita. Nii võivad tekkida probleemid seoses kinnisvara hooldamise ja üürnike käitumisega.

Peaksite ka kaaluma kinnisvarahalduri palkamist olulise protsendi eest.

Investeeringu tootluse arvutamine

Tegurid, mis mõjutavad teie ärikinnisvara investeeringu tootlust, on kulud, mida kannate kinnisvaraomanikuks saamisel, kindlustus, hoolduskulud, maksud, kinnisvara üürile andmise agenditasud jms.

Kõige eelneva teadmine aitab teil arvutusi teha. Investeeringu tootluse leidmiseks tuleb uus renditulu jagada kinnisvara väärtusega.

Nõuanded ärikinnisvarasse investeerimiseks

Anname mõned soovitused ärikinnisvarasse investeerimise kohta, et saaksite vältida vigu ja teha hea investeeringu:

  • Hinnake oma kavatsuste sobivust.

Kinnisvaraomanikuna õpite kiiresti ennast ette valmistama ootamatusteks, mis võivad teie investeeringut ohustada. Kõige halvema ärahoidmiseks kontrollige alati linnaplaneerimisosakonnast vastavaid nõudeid, et hiljem ei tuleks üllatusi, nagu teade hoonest kostuva müra kohta.

  • Hinnake kõiki oma riske

Pole mõtet luua ebareaalseid ootusi. Uurige kaasnevate riskide kohta nii palju kui võimalik. Mis saab näiteks siis, kui üürnik ei pikenda oma lepingut? Mis saab siis, kui juhtub midagi muud? Peate olema hästi informeeritud, et nende probleemide lahendamisega toime tulla.

  • Kaitske oma vara

Eluliselt oluline on tagada kaitse, nagu kindlustus ja jurist konsulteerimiseks. Mis saab siis, kui hoone põleb maha või algatatakse kohtuasi?

Kokkuvõtteks on ärikinnisvaral palju pakkuda niikaua, kui suudate toime tulla riskidega, nagu paljud investorid ja kinnisvaraomanikud seda juba teevad.

Olete huvitatud kinnisvarasse investeerimisest?

Alustage siit: https://crowdestate.eu/en/home.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.