Kinnisvara ühisrahastus – mis see on?

What is real estate crowdfunding?

Kinnisvarasse investeerimine on ajalooliselt olnud peamiselt institutsionaalsete investorite, suurettevõtete ja väga jõukate inimeste privileegiks. Väikeinvestorite võimalused on piirdunud üldjuhul eluaseme ostmise või kinnisvarafondidesse investeerimisega.

Samal ajal on ühisrahastus – sarnaste huvidega investorite koosinvesteerimine – olnud kasutusel juba sajandeid. Sõbrad või tuttavad on teinud ühiseid kinnisvarainvesteeringuid, ning ühe ja sama perekonna liikmed – abikaasad ja vennad-õed – on seljad kokku pannud kinnisvara ühiseks omandamiseks.

Kaasaegse ühisrahastuse sünnile on kaasa aidanud nii digitaalsete tehnoloogiate kui ka piirideta finantsteenuste esilekerkimine. Crowdestate jt kinnisvara ühisrahastusplatvormid pakuvad huvitatud imvestoritele ööpäevaringselt ligipääsu kinnisvarainvesteeringutele ning investeerimislepinguid saab platvormi vahendusel sõlmida vaid mõne hiireklõpsuga. Oma väärtusliku aja sadade potsentsiaalselt perspektiivikate kinnisvaraobjektide analüüsimise asemel saavad ühisrahastusinvestorid rahulikult sirvida ühisrahastusplatvormil avaldatud, hoolikalt valitud ning eelnevalt kontrollitud investeerimispakkumisi.

Kinnisvara ühisrahastusplatvormid võimaldavad kümnetel tuhandetel investoritel koondada raha selle ühiseks investeerimiseks suurematesse, igale eraldiseisvale investorile muidu kättesaamatuks jäävatesse projektidesse. Sõltuvalt kinnisvaraprojekti eripärast võivad ühisrahastusinvestorid olla kas tagatud või tagamata laenuandjateks või projekti kasumis osalemiseks hoopis võtta positsiooni kinnisvaraprojekti omakapitalis.

Kinnisvara ühisrahastus võimaldab investeerida paljudesse erinevat liiki kinnisvaraprojektidesse (alates elukondliku kinnisvara arendusprojektidest kuni rahavooga ärikinnisvarani) ilma, et oleks vaja oma pead vaevata hüpoteekide seadmise, kinnisvarahalduse probleemide või ehitusprojektide juhtimisega. Sellisest lahendusest võidavad nii investorid kui ka kapitali kaasavad projektiomanikud.

Kinnisvara ühisrahastuse tüübid: omakapitaliinvesteeringud vs laenude andmine

Kinnisvara ühisrahastus jaguneb laias plaanis kaheks peamiseks investeerimisviisiks:

  • Omakapitaliinvesteeringute tulemusel saavad ühisrahastusinvestoritest kinnisvaraprojekti kaasomanikud, kes saavad kasu nii regulaarsest rahavoost kui ka kinnisvara väärtuse kasvust. Omakapitaliinvesteeringuid iseloomustab pikem investeerimishorisont ja kõrgem riskitase.
  • Laenude andmisega annavad ühisrahastusinvestorid oma raha tähtajaliselt projektiomaniku käsutusse kindla intressimäära eest. Ühisrahastatud laenude riskitase on oluliselt madalam kui ühisrahastatud omakapitaliinvesteeringutel, kuid laenude tootlus on fikseeritud ning väiksem kui omakapitaliinvesteeringutel.

Millised hüvesid pakub kinnisvara ühisrahastus?

Kinnisvara ühisrahastus pakub investoritele laia valikut hüvesid, allpool oleme välja toonud neid mõned kõige olulisemad:

  • Kinnisvara ühisrahastus teeb kinnisvarasse investeerimise kättesaadavaks kõikidele huvilistele. Ühisrahastusplatvormi kaudu kinnisvarasse investeerimiseks ei pea investor olema ei rikas ega kogenud professionaal.
  • Investorid saavad ise valida neile sobivate investeerimispakkumiste vahel ning teha ise kõiki oma investeerimisotsuseid. See võimaldab investoritel ise koostada oma tootlusootustele ja riskitaluvusele vastava kinnisvarainvesteeringute portfelli.
  • Investoritel on ligpääs institutsionaalse kvaliteediga kinnisvarainvesteeringutele, milles osalemine nõuab märkimisväärselt suurt kogust kapitali ning mis ilma ühisrahastuseta oleks investoritele muidu kättesaamatud.
  • Investoritel on geograafiliselt lai ligipääs suurele valikule kinnisvarainvesteeringutele. Ajalooliselt on investorite investeerimispiirkonnaks olnud vaid kodulinn või kodumaa, ning sellest tulenevalt on pakkumisel olev kinnisvarainvesteeringute valik olnud pigem piiratud. Samuti toob investeeringute koondumine ühte kitsesse geograafilisesse piirkonda kaasa tarbetu hajutamatuse riski.
  • Investorid saavad jääda passiivseks, keskendudes eelkõige neile sobivate investeerimisotsuste tegemisele ja tootluse saamisele. Ühisrahastusplatvormi vahendusel kapitali kaasav kinnisvaraettevõte vastutab nii äriplaani üldise elluviimise kui ka kinnisvaraprojekti igapäevase juhtimise eest.
  • Igasse projekti investeeritava kapitali minimaalne summa võimaldab lihtsalt koostada nii geograafiliselt kui ka varade liikide lõikes hajutatud kinnisvarainvesteeringute portfelli. Nii on näiteks Crowdestate vahendusel tehava ühe investeeringu suuruseks vaid 100 eurot projekti kohta.
  • Järelturg loob investorite kinnisvarainvesteeringutele likviidsuse. Üldiselt on kinnisvarainvesteeringud suhteliselt ebalikviidsed, nende müümine võib aega võtta mitu kuud ning äkiliselt tekkinud rahavajadus võib kaasa tuua vajaduse müüa investeeringuid märkimisväärse allahindlusega. Crowdestate ja teised juhtivad kinnisvara ühisrahastusplatvormid on oma investoritele loonud järelturud, mis võimaldavad investoritel omavahel oma kinnisvarainvesteeringuid osta ja müüa.

Investeerimisriskide mõistmine

Mistahes investeeringu tegemisega kaasnevad riskid ning kinnisvarainvesteeringud ei ole siinkohal erandiks. Kinnisvara ühisrahastusse investeerimisel peaks silmas pidama vähemalt neid allolevaid riske:

  • Tururisk: Kinnisvara väärtus võib ajas ning makromajanduslike tegurite mõjul muutuda.
  • Projektiomaniku maksehäired: Ettenägematud asjaolud võivad kaasa tuua olukorra, kus projektiomanik ei suuda tähtaegselt täita oma finantskohustusi.
  • Madal likviidsus: Kinnisvarainvesteeringute ajahorisont on tavaliselt üsna pikk ning kinnisvarasse investeeritud raha ei tarvitse olla koheselt kättesaadav.

Kokkuvõte

Kinnisvara ühisrahastamine on uudne ja huvitav viis oma investeerimisportfelli mitmekesistamiseks ja atraktiivse tootluse teenimiseks. Samas tasub meeles pidada, et ükski investeering, ka kinnisvara ühisrahastus, ei ole riskivaba.

Valides oma kinnisvara ühisrahastuspartneriks pikaajalise kogemusega Crowdestate’i, saad enesekindlalt navigeerida kinnisvara ühisrahastuse põnevas maailmas.

Head investeerimist!