Mis on eelbroneerimine ja miks seda ühisrahastuses vaja on?

{:ee}Diagrammid illustratsioon{:}{:en}Charts illisustration{:}

Lugemisele kuluv aeg: 1.5 min

Kas mäletad aega, kui uue ja huvitava ühisrahastuspakkumise ootel sättisid ennas varakult arvuti ette, kuid ühisrahastuspakkumine täitus vähem kui minutiga? Või kui sinu poolt varem seadistatud Autoinvesti poolt tehtud investeerimispakkumine ei mahtunud ära?

Alates 2018 aastast oleme kasutanud uut eelbroneerimislahendust, mis tagab kõikidele ühisrahastuspakkumisse investeerida soovivatele investoritele võimaluse välja valitud ühisrahastuspakkumisse investeerida.

Tavalise investeerimise ja eelboneerimisega investeerimise erinevused

Tavapärase investeerimissüsteemi avab Crowdestate iga ühisrahastuspakkumise kõikidele registreeritud kasutajatele koheseks ja ilma piiranguteta investeerimiseks.

Juhul, kui ühisrahastuspakkumine kasutab eelbroneerimisüsteemi, eelneb tavapärasele piirangutata investeerimise perioodile 24 tunni pikkune eelbroneerimisperiood.

Mis on eelbroneerimise korral teistmoodi?

Rahalisi piiranguid ei ole: saad investeerida täpselt nii suure summa, kui hing ihaldab.

100 euro garantii: kõikidele eelbroneerimisperioodi jooksul mistahes summas investeerimispakkumise teinud investoritele garanteeritakse vähemalt 100 euro suurune investeering konkreetsesse ühisrahastuspakkumisse.

  • Juhul, kui investorid ei tee eelbroneerimisperioodi jooksul investeerimispakkumisi ühisrahastuspakkumise maksimaalse investeerimiseesmärgi saavutamiseks vajalikus summas, siis muutub ühisrahastuspakkumine peale eelbroneerimisperioodi lõppu tavapäraseks piiranguteta ühisrahastuspakkumiseks.

Juhul, kui eelbroneerimisperioodi jooksul tehtud investeerimispakkumiste kogusumma ületab ühisrahastuspakkumise maksimaalset rahastuseesmärki, toimub investeerimispakkumiste proprtsionaalne ümberjaotamine viisil, mis tagab kõikidele investeerimispakkumise teinud investoritele vähemalt 100 euro suuruse investeeringu tegemise võimaluse.

Näiteks:

  • Ühisrahastuspakkumise maksimaalseks rahastuseesmärgiks on 1 000 eurot.
  • Eelbroneerimisperioodil teevad 4 investorit investeerimispakkumised summades 100, 1 000, 10 000 ja 10 000 eurot.
  • Peale ümberjaotust saavad lõplikud investeeringute summad olema 100, 100, 400 ja 400 eurot, investeeringuid ületavad summad tagastatakse investorite investeerimiskontodele.

või

  • Eelbroneerimisperioodil teevad 5 investorit investeerimispakkumised summades 100, 200, 1 000, 5 000 ja 5 000 eurot.
  • Peale ümberjaotust saavad lõplikud investeeringute summad olema 100, 100, 200, 300 ja 300 eurot ning ülejäänud raha tagastatakse investoritele.

Eelbroneerimise puhul saab ühisrahastuspakkumisse investeerimispakkumise teha “Ühisrahastuspakkumise maksimaalne rahastuseesmärk / 100” investorit.

Näiteks:

  • Ühisrahastuspakkumise maksimaalne rahastuseesmärk on 1 000 eurot. Seega saab sellesse ühisrahastuspakkumisse investeerida maksimaalselt 10 investorit ning sellisel juhul oleks iga investori poolt tehtava investeeringu summaks 100 eurot (10 x 100 = 1 000).
  • Sellisel juhul lõpeb eelbroneerimise periood koheselt peale kümnenda investeerimispakkumise esitamist ning ühisrahastuspakkumise rahastuseesmärk loetakse saavutatuks.

Autoinvest esitab eelbroneerimisperioodil automaatselt varasemalt seadistatud summa (ehk piiranguid ei ole). Kui eelbroneerimisperioodi jooksul esitatud investeerimispakkumiste kogusumma ületab ühisrahastuspakkumise maksimaalset rahastuseesmärki, kohaldatakse Autoinvesti poolt esitatud investeerimispakkumistele sarnaseid eelpool kirjeldatud investeeringu summa ümber jaotamise põhimõtteid.

  • Kui sul on seadistatud mitu Autoinvesti, siis eelbroneerimisperioodil esitab investeerimispakkumise üks, kõige suuremale summale seadistatud Autoinvest.

NB! Eelbroneerimissüsteem ei puuduta intressioksjoneid kasutavaid ühisrahastuspakkumisi.

Kokkuvõtteks:

  • Eelbroneerimisperioodi jooksul saavad imnvestorid esitada ühe investeerimispakkumise enda poolt vabalt valitud summas;
  • Eelbroneerimise lõppedes määrab investeeringu lõpliku summa investeerimispakkumisi esitanud investorite arv. Juhul, kui eelbroneerimise tulemusel toimub esitatud investeerimispakkumiste ümber jaotamine, jääb iga osaleva investori investeeringu summa 100 euro ja esitatud investeerimiskorralduse vahemikku.

Küsimuste korral kirjuta meile julgelt!

Head investeerimist!

13 comments

  1. While I applaud the equality created by the guarantee that investors will get at least 100€ invested, I question the disappearing of a real “cooling period”. I don’t really understand the reasoning behind this second change. Having a period of time where nobody can invest can only benefit investors; I’m afraid the new behavior is likely to invite them to make bad investing decisions due to fear of missing out.

    1. Uus süsteem toob kaasa kaks probleemi: esiteks tõsisemad investorid võivad kaotada huvi, sest investeerimispakkumisi on liiga vähe, et suuremaid summasid soovitud tulususega investeerida kui soositakse suuremat arvu investoreid, aga väiksemaid investeringuid investori kohta.
      Teiseks, iga investor peab enne pakkumist oma Crowdestate kontole investeritava summa kandma, aga kui seda kõike investeerida ei saa, siis tuleb see jälle tagasi kanda, sest kes ikka tahab raha tasuta CE kontol hoida. Selle probleemi lahendusena näeksin kui CE võimaldaks investeerimiskorraldust sooritada ilma vahendite olemasoluta CE kontol. Hiljem, kui lõplik investeering on selgunud, siis alles kanda raha CE kontole.
      CE on muidugi huvitatud, et raha jääks CE kontodele uusi investeerimisvõimalusi ootama, sest CE saab klientide raha tasuta kasutada. Kui muidugi CE ei hakka kliendikonto saldode pealt intresse maksma.

      1. Tere Allan. Crowdestate ei saa kasutada investorite investeerimiskontol olevaid rahalisi vahendeid. Investor saab investeerimiskorraldusi teha vaid ise – manuaalselt või Autoinvesti kasutades.

  2. I welcome the new changes! It’ll be easier to get a share of any project now. Eliminating the 24h review phase favors investors who have idle cash balance, which means less cash drag for active investors. Thumbs up from me!

  3. Minul tekib küsimus, et kas Crowdestate (CE) kavatseb klientide kontodele jäävatele vabadele vahenditele intresse maksma hakata? Või peavad investorid, kes soovivad suuremaid summasid investeerida, pidevalt investeeringutest välja jäävat raha endale tagasi kandma, sest keegi ei taha, et raha CE kontol “tühjalt” seisab.
    Aksepteeriksin olukorda paremini, kui investeerimisbroneeringu saaks teha ilma vahendite olemasoluta investeerimiskontol. Et kui on selge, millise lõpliku summaga osalen investeeringus, siis sellise summa kannan kokkulepitud tähtajaks ka CE kontole. Ja siis, kui mõni investor teatud tähtajaks ei suuda raha oma investeerimiskontole kanda, siis ta eemaldatakse selle projekti investorite hulgast ja selle võrra saavad teised rohkem investeerida. Kui on ülepakkumine, siis ei teki kellelgi kahju, kui üks investor hiljem ära langeb.
    Suur mure on ka see, et suuremad investorid ei pruugi olla huvitatud nii väikeste summade investeerimisest nagu 100-300 eur. Seega muutub CE pisiinvestorite kohaks ja tegijad võivad lahkuda. Kui mul oleks 20K investeerimiseks, siis mul poleks aega oodata, kuni ma seda 100 eur kaupa saan paigutatud, ma soovin selle kohe paigutada. Kui CE seda ei võimalda, siis võidakse minna teiste platformide juurde.

    1. Tere Allan. Saan Teie mõttekäigust aru. Uus broneerimissüsteem lahendab sealjuures suurt probleemi, milleks oli paljude investorite väljajäämine projektidest. Kui Teil on omapoolseid ideid, milline süsteem võiks hoopis kasutusel olla, siis võite julgelt jagada meiega enda mõtteid info@crowdestate.eu. 🙂

      Infoks: Investeerimiskontol oleva summa pealt pole plaanis intressi maksma hakata.

      1. Vahest oleks üks lahendus see, et kuskilt saaks valida võimaluse mitte osaleda alla teatud summa. Et kui näiteks tahan investeerida €1000 miinimumsummaga €500, ja eelbroneemise järel määratakse mu osaluseks €200, siis minu osalust ei toimu.

  4. Investeeringusummade kujunemine paistab soosivat väikeseid summasid. Süsteemil võiks olla ka võimalus tehingust taganeda kui summa kujuneb liiga väikeseks

    1. Tere Rein. Teie välja pakutavat süsteemi rakendades muutuks projektide rahastamine vägagi keeruliseks.
      Investeeringu suurus sõltub investeerida soovitate investorite arvust ja kui investoreid on palju ning projekti rahastamiseks vajaminev summa mitte kõige suurem, siis osaluste võrdseks jaotamiseks kujunevad välja väiksemad summad.

  5. Mulle uus süsteem ei meeldi.
    Kui ma tahan investeerida 1000 aga sellest investeeringust saab 100, siis ei ole minu soovi ju arvestatud.
    Siis võiks olla ka miinimumsumma, mida olen nõus investeerima.
    Kui tahan, et see oleks 1000, siis panen nii maksimumi, kui miinimumi 1000 ja korras.
    Kui mulle jääv osa kahaneb osalejate arvu tõttu väiksemaks, kui 1000, siis minu investeerimispakkumist ei peaks arvestama.
    Asi selles, et ei taha portfelli palju väikeseid investeeringuid.
    Portfelli jaotamine erinevate varaklasside vahel on ka uue süsteemiga keerulisem.

  6. Mina küll ei näe selles probleemi, et raha istub vabalt Crowdestate kontol, kuna tänapäeval ei paku nagunii ükski keskkond vabalt istuvale rahale mingit arvestatavat intressi. Pangakontol on see vaid murdosa ühest protsendist. Vahet pole, kas istub paar nädalat CE kontol või Swedbank kontol. Ja kui see raha ongi kuskil intressi teenimas, siis see tähendab, et see raha ei ole nii ehk naa väga likviidne, et seda kiiresti CE-sse ümber paigutada.

    Samas, olen nõus, et see €100 kaupa tilgutamine ei paku tõesti teinekord huvi. Isegi kui mu tavaline investeerimissumma on ca €1000-2000, tundub €100 investeering tühine. Kuigi, saan aru, et antud näites oli toodud lihtsalt imeväike investeerimisprojekti summa, mis jaguneski miinimum €100 osadeks investorite vahel. Seni pole minu investeeringuid veel molekulideks lahti lõhutud.

    Parimat!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.