Investeerimisdemokraatia toetuseks

{:ee}Inimesed päikseloojangul{:}{:en}People at the sunset{:}

Lugemiseks kuluv aeg: 1 min.

Crowdestate’i missiooniks on alati olnud igale inimesele ligipääsu tagamine meie poolt pakutavatele kinnisvarasse investeerimise võimalustele. Mõne tuhande kasutaja korral ei olnud sellega probleeme – vaid veidi rohkem kui aasta tagasi olid meie projektid investeerimiseks avatud nädala või kaks ning kõik huvilised pääsesid osalema.

Täna ületab meie kasutajate arv 7500 piiri ning see on toonud kaasa täiesti teistsugused väljakutsed. Investeerimisvõimaluste avamise hetkel proovib ligi pool tuhat kasutajat üheaegselt sõlmida investeerimislepinguid ning viimastel kordadel on see kaasa toonud süsteemi tõsise ülekoormuse ja tegevuse häirituse.

Ülisuure nõudluse tõttu täituvad investeerimisvõimalused ka väga kiiresti. See on omakorda toonud endaga kaasa olukorra, kus avamishetkel hõivatud huvilised ei pääsegi üldse oma investeerimissoove esitama.

Tõusva trendina näeme oma kliendibaasis ka ühisrahastajaid, kelle investeeritavad summad on keskmisest märkimisväärselt suuremad. Vaid paar sellist investorit võivad investeerimisvõimalusest suure tüki „ära hammustada“ ja nii ei pääse paljud väiksemate panustega investorid enam löögile.

Näeme, et investoritele meelehärmi tekitavate probleemide taga on kaks pudelikaela, millede parandamise oleme võtnud oma prioriteetseks eesmärgiks.

Ühelt poolt teeme me lähipäevil suurema muudatuse ühes kolmanda osapoole poolt kirjutatud ning puuduliku funktsionaalsusega tarkvarakomponendis (sisuliselt kirjutame me selle komponendi ümber). See arendus võimaldab märkimisväärselt kasvatada meie investeerimislepingute sõlmimise jõudlust.

Teise uuendusena toome me täna-homme sisse eelbroneerimislahenduse, mille eesmärgiks on anda juba tutvumisperioodil investeerimisotsuse teinud ühisrahastajatele võimalus rahaliselt piiratud summas leping sõlmida. Eelbroneeritava summa piir sõltub projekti mahust, olles suuremate projektide puhul kuni 5% rahastuskampaania eesmärgist, mis meie analüüsi põhjal peaks võimaldama investeeritava summa täitumist ühtlasemalt, ja nii on ka väiksemate summadega ühisrahastajatel võimalus investeerimisvõimalustesse raha paigutada. Samas reserveerime endale õiguse kaasata kampaania õnnestumise nimel ankurinvestoreid.

Kuidas eelbroneerimine töötab?

Peale investeerimisvõimaluse tutvumiseks avalikustamist asendub tänane kollane “Ootel” nupp “Investeeri kohe kuni 10 000 eurot” nupuga. Investeerimisotsuse teinud ühisrahastaja saab juba tutvumisperioodil selle nupu vahendusel alustada investeerimistaotluse esitamist ja lepingu sõlmimist. Igalt investeerimiskontolt on tutvumisperioodi jooksul võimalik esitada üks investeerimistaotlus ning sõlmida üks investeerimisleping kuni nupul märgitud limiidi ulatuses.

Peale mõne päeva pikkust tutvumisperioodi avame investeerimisvõimaluse investeerimiseks ning siis saavad kõik huvilised (sealhulgas eelbroneeringu teinud investorid) osaleda mistahes neile sobivates summades tavapärasel viisil.

Usume, et eelbroneerimine lahendab ühe hoobiga kaks muret:

  • kõik väiksemate summadega investeerijad pääsevad “sisse” eelisjärjekorras, mistõttu on välja jäämise tõttu pettunud investoreid vähem;
  • eelbroneeringud teinud investorid ei pea avamishetkel enam “võitlema”, mistõttu peaks märkimisväärselt vähenema üheaegselt lepinguid sõlmida soovivate huviliste arv ning sellest tulenevalt ka meie infosüsteemi töökoormus.

1 comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.