Tehingupiirangud järelturul

{:ee}Idee selgitus{:}{:en}Explaining the idea{:}

Lugemiseks kuluv aeg: 1 min.

Alates 2019 aastat septembrist oleme valikuliselt kehtestanud ajutisi tehingupiiranguid investeerimisvõimalustele, mille tänane staatus on oluliselt erinev Sponsorite poolt algselt avaldatud äriplaanist ning kus meil on alust arvata, et Sponsori poolt algselt avaldatud tagasimaksegraafik ei ole realistlik. 

Meie infosüsteemi sisestatud tagasimaksegraafikuid kasutab Crowdestate muuhulgas ka järelturul võõrandamiseks välja pandud investeeringute oodatava tulususe arvutamiseks, mille väärtust kalduvad järelturul investeeringuid omandada soovivad investorid esimesena vaatama. Kui meie käsutuses olev maksegraafik on ebakorrektne või ebarealistlik, siis on seda ka selle graafiku alusel arvutatud oodatava tulususe näitaja (XIRR).

Seetõttu usume, et tehingute tegemise piiramine ebaselge tagasimaksegraafikuga investeerimisvõimaluste puhul kaitseb järelturul investeeringuid soetada kavatsevaid investoreid.

Siinkohal võime näitena välja tuua Baltic Forest OÜ, kus ettevõtte tegevuse piduriks olevate käibevahendite nappuse leevendamise kõige kiiremaks võimaluseks oli ettevõtte intressikandavate kohustuste teenindamise ajutine peatamine läbi ettevõtte saneerimismenetluse. Kuni ettevõtte, saneerimisnõustaja ja võlausaldajate koostöös valmiva saneerimiskava valmimise ning kohtuliku kinnitamiseni ei ole selge, millised saavad olema kaasatud laenude tagasimaksegraafikud (sh Crowdestate’i investoritelt kaasatud laenude tagasimaksegraafikud) ning seetõttu oleme me kuni saneerimiskava kohtuliku kinnitamiseni peatanud tehingute tegemise Baltic Forest OÜ investeeringutega.

Teise, selgelt halvema näitena võiks siinkohal välja tuua Q-Haus Baltic OÜ investeerimisvõimaluse, kus on algatatud ettevõtte pankrotimenetlus, ning kuigi Crowdestate’i investorite nõuded on tagatud Swedbank’i järel asuva hüpoteegiga Q-Haus Baltic OÜ-le kuulunud tootmiskinnistule, siis täna ei ole võimalik realistlikult hinnata Crowdestate’i investorite poolt antud laenude võimalikke tagasimakseid.

Tehingupiirangud on mõeldud ajutistena ning me tühistame need koheselt, kui oleme saanud selguse realistliku tagasimaksegraafiku osas.

2 comments

  1. Why not just remove the expected XIRR on the secondary market for the projects affected?

    I don’t think stopping transactions entirely is the best way to deal with it. Secondary markets are used to ensure liquidity for our investments at all times.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.