Kuidas müüa/osta investeeringuid järelturul?

{:ee}Järelturg{:}{:en}Marketplace{:}

Lugemiseks kuluv aeg: 2 min

Jah, nii see on.

Ei, pealkiri ei valeta.

Teie soovid on jõudnud meieni ning oleme juba pikemat aega tegelenud Crowdestate’i investeeringutele järelturu loomisega. Palun, siin see on – esimene järelturg Eestis, kus saab nii osta kui ka müüa oma kinnisvarainvesteeringuid (kujuta ette, kuidas suures rahvamassis üks noormees paneb kaks näppu suhu ja vilistab, sest see kõlab lihtsalt nii hästi).

Lihtsustamaks järelturu kasutamist oleme välja toonud, kuidas investeeringuid osta, müüki panna kui ka müügist maha võtta, aga kõigepealt..

Mis on Crowdestate’i järelturg?

Järelturg on koht, kus on võimalus oma investeeringuid teistele investoritele maha müüa või kust teiste investorite poolt müüki pandud investeeringuid endale soetada, et oma investeerimisportfelli suurendada.

Järelturule saad ligi siit:

järelturu-asukoht

Järelturule vajutades vaatab sulle vastu selline pilt ehk kõik investeeringud, mida on võimalik endale soetada:

järelturu-ülevaade

Kuidas järelturul investeeringuid osta?

Kõigepealt mine Järelturu lehele, soovi korral võid investeeringuid filtreerida vastavalt nende nimele:

järelturul-projektide-filtreerimine

Investeeringu nimele klikkimine viib sind edasi investeeringut tutvustavale lehele, enne müügis oleva investeeringu omandamist tutvu kindlasti investeeringu andmetega. Investeeringu ostmiseks vajuta nupule “Osta” ja liigu edasi tehingukorralduse andmise lehele:

investeeringu-ostutaotlus

Kui sinu investeerimiskontol pole piisavalt rahalisi vahendeid investeeringu soetamiseks, siis näed sa järgmist infot:

osta-investeering-teavitus

Kui sinu investeerimiskontol on piisavalt rahalisi vahendeid, siis vajuta nupule “Osta investeering”. Ostulepingu sõlmimiseks kinnita see oma Google Authenticator’i või SMS’i teel saabunud koodiga.

kinnita-ostusoov-leping

Peale ostutehingu toimumist on sul võimalik oma ostetud investeeringuid vaadata oma investeerimisportfelli lehel:

portfell

aktiivsed-investeeringud

Kuidas enda investeeringuid järelturul müüa?

Mine enda investeerimisportfelli lehele ja vaata oma aktiivseid investeeringuid. Vali investeering, mida soovid müüa ja vajuta nupule “Müü osalus”.

müü-osalus

Investeeringu müügikorralduse lehel määra oma investeeringule sobilik hind, mille eest oled valmis oma investeeringu järgmisele investorile müüa:

investeeringu-müügitaotlus müü-enda-investeering

Lõpetuseks allkirjasta leping ja kinnita see Google Authenticator’i või SMS’i teel saabunud koodiga.

kinnita-müügisoov

Järelturu lehele liikudes kuvame sulle sinu investeeringuid alljärgnevalt:

vaade-järelturul

Kui soovid enda investeeringu müügipakkumist muuta, siis saad seda teha oma investeerimisportfelli lehel, vajutades nuppu “Muuda pakkumist”. Uuenduste sisse viimiseks pead sa oma eelneva kehtiva müügikorralduse tühistama, seega vajuta punast nuppu “Tühista müügipakkumine”.

muuda-pakkumist

Kuidas oma müüki pandud investeeringuid müügist maha võtta?

Otsi oma investeerimisportfelli lehel aktiivsete investeeringute alt müügis olev investeering ja vajuta nupule “Muuda pakkumist”, selle järel avaneval lehel vajuta nuppu “Tühista müügipakkumine”.

tühista-müügipakkumine

Ja nii lihtsalt see käibki.

Crowdestate’i järelturg loob sinu investeeringutele kaua oodatud likviidsuse, võimaldades sul oma investeeringuid enne nende lõpptähtaega müüa ning seeläbi raha varem kätte saada. Samuti tekib oma investeerimisportfelli suurendada soovivatel investoritel võimalus järelturult omandada teiste investorite poolt eelnevalt tehtud investeeringuid.

Lisaks investeeringute ostmisele ja müümisele võimaldab meie järelturg liigutada eraisikuna tehtud investeeringuid oma ettevõtte nimele avatud investeerimiskontole.

Head investeerimist 🙂

8 comments

  1. Kas te olete mõelnud ka selle peale, et oleks võimalik mingi osa investeeringust müüa. Investeering nt 200 eurot, aga 100 sellest tahaks maha müüa?

  2. Saan ma õigesti aru, et investeeringuid saab osta ja müüa ainult ühe terve “tükina”, mitte osade kaupa?

    Tänud.

  3. Kuidas toimub maksustamine järelturult eraisikuna ostetud investeeringute puhul? Kas ostjal tuleb tulumaks maksta kogu laekuva intressi pealt ning kas ostmisel tekkiva kapitalikahjumi saab kuidagi tulust maha arvata?

    1. Tere Andres. Järelturul tehtud tehingute kasum tuleb aasta lõpus ise deklareerida, andmeid tulu kohta lisab Crowdestate tänasele intressi tõendile.

      Järelturu müügitehingud, kus intresside pealt tulumaksu kinni ei peetud, tuleb investoril maksustada samamoodi kui teisi tehinguid.

  4. Ma ilmselt pole süvenenud piisavalt, aga kas järelturg võib tekitada ka nö. hangeldamist, et teen mingisse atraktiivsesse projekti rohkem kui ma pikaajaliselt suudaks panustada, aga püüan selle siis järelturul kiiresti kasumiga maha müüa? Sest tean, et mõni, kes sellest projektist ilma jäi, oleks kindlasti huvitatud isegi pisut väiksema tuluootusega selle üle võtma?

    1. Tere Aivar. Jah, võimalik on investeerida ka projekti sel eesmärgil, et mitte osalust hoida vaid see kiiremas korras järelturul maha müüa.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.