Edukas väljumine: Suure – Pärna, Liikva projekt

Suure – Pärna, Liikva projekt pakkus investoritele võimalust rahastada Liikva Päikeseküla ehitust Harku valda Liikva külla. Tegemist on Eesti esimese erihoolekande ”külaga”, mis on mõeldud autismispektri häirega inimeste elu-, töö- ja teraapiakohaks.

Projekti raames ehitatakse välja kolm peremaja (kokku 30 toaga) ja abihoone-teraapiamaja (kokku 1600 m2 brutopinda). Läbiviidud riigihanke kohaselt on ehitusmaksumus 2,76 miljonit eur + km.

Ehkki pangad ja riik ei olnud nõus seda projekti rahastama, sai projekti Sponsor SA Liikva Päikesekodu (Sihtasutus Liikva Päikesekodu) Euroopa Regionaalarengu Fondilt (ERF) toetust 1 020 000 eur.

Tänu Crowdestate’i investoritele sai Suure – Pärnale sai Liikva projekti Sponsor ehitustöödega alustamiseks piisavalt kapitali. Crowdestate’i investorid aitasid 4 rahastamisvooru kaudu kaasata 728 900 eur kapitali. Neljanda rahastamiskampaania ajal oli ERF teinud kaks makset summas 399 752 eurot.

Projekti põhidetailid:

  • Oodatav investeerimisperiood 13 – 18 kuud.
  • Tegelik investeerimisperiood 2 – 6 kuud. 
  • Oodatav tulusus 11 – 13% aastas.
  • Tagatud 1 jrk hüpoteegiga.

Sponsor on ehitustöödega poole peal. Kõik kommunaaltööd on tehtud, paigaldatud on kolme maja kokkupandavad palgid ja katusekonstruktsioonid, samuti katuse-, akna- ja kaablitööd. Majad on siseviimistlustöödeks peaaegu valmis. Ehituse tähtaeg on oktoober 2020 ja tööd kulgevad plaanipäraselt.

Pildid edenevatest ehitustöödest:

Selline näeb Liikva Päikeseküla tulevikus välja:

Vaid 6 kuud peale esimese rahastusvooru avaldamist Crowdestate platvormil, sai projekti Sponsor Maaelu Edendamise Sihtasutuselt rahastuse edasise ehituse finantseerimiseks.

Sellest tulenevalt on tänase seisuga saanud kõik 4 rahastusvooru investorid investeeritud põhiosa täies mahus tagasi summas EUR 756 980, millele on lisandunud igakuised intressimaksed.  Projekti lõplikuks tulususeks kujunes 11-13%.

SA Liikva Päikeseküla projektijuhi Janno Kella sõnutsi oli koostöö Crowdestate’iga väga viljakas ja aitas sihtasutusel oma pikalt kavandatud plaani ellu viia. Ta lisab omaltpoolt: 

“Crowdestate puhul on tegemist professionaalse partneriga, kes teeb väga põhjaliku eeltöö enne ühisrahastamise otsuse tegemist. Tugevuseks on valmisolek ja võime hinnata projekti terviklikult. Kliendi tegevusvaldkonnas eelneva kogemuse puudumine ei välista koostööni jõudmist ning investeeritakse aega selle spetsiifikast, riskidest ja lahendustest arusaamise tekkimiseni. Suureks eeliseks on konkreetset kliendisuhet haldava projektijuhi olemasolu alates esimesest kontaktist kuni projektist väljumiseni, kompaktne juhtimismeeskond ja selge ning lühike otsustamisahel.”

Soovime omalt poolt tänada 1851 investorit, kes selle projekti võimalikuks tegid. Oleme nii uhked, et kuulute meie investorkogukonda!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.