Kinnisvarasse investeerimine: eelised

Traditsiooniliselt on kinnisvara varaklass, mis on tuntud oma stabiilsuse ja pikaajalise kasumlikkuse poolest. Erinevalt aktsiaturust pole kinnisvaraturg kõikuv ning pakub suurepärast tulu. Lisaks loob see materiaalse vara, mida ära kasutada uute võimenduste näol. 

Kui siia juurde lisada ka fakt, et investeeringu väärtus kasvab ajas, siis võiks ju mõelda, et miks kõik inimesed juba kinnisvarasse ei investeeri?

Kinnisvara investeerimine – miks seda ei tehta?

Peamine põhjus, miks kinnisvarasse investeerimine pole nii populaarne on teadmiste puudumine – ei olda kindlad kuidas see täpsemalt töötab ning millist kasu toob. Võib kehtida arvamus, et kinnisvarasse investeerimisega tegelevad vaid oma ala eksperdid, kellel on ka piisavalt vahendeid. Reaalsus on aga see, et kinnisvarasse investeerimisega alustamiseks ei ole vaja suurt kotitäit raha. Tavalisele kinnisvarainvesteerimisele leidub ka alternatiive, näiteks REITid ja kinnisvara ühisrahastus, mis alandavad oluliselt turule sisenemise barjääre. Kinnisvarasse investeerimiseks ei pea olema tingimata ekspert või paksu rahakotiga.

Milline on soodsaim viis kinnisvarainvesteeringutega alustamiseks? 

Kinnisvarainvesteeringute usaldusfond (REIT) ja veebipõhine kinnisvara ühisrahastus on lihtsaim viis kinnisvarasse investeerimiseks.

REIT on ettevõte, mis koondab investorite vahendeid kinnisvarasse investeerimiseks. Nad omavad, haldavad või finantseerivad kinnisvaratehinguid ning maksavad investoritele dividendidena kasumit. Nii saavad üksikud investorid kinnisvarainvesteeringutest teenida tulu ilma probleemideta, mis on seotud kinnisvara ostmise, haldamise või finantseerimisega.

REITid investeerivad mitmesugustesse kinnisvaraobjektidesse, mille hulka kuuluvad kortermajad, ärihooned, jaemüügipunktid, laod ja hotellid. REIT-idega saab avalikult kaubelda nagu aktsitegagi, mis muudab nad erinevalt otse füüsilisse varasse investeerimisest väga likviidseks. REIT pakub võimalust vähese rahaga kinnisvarasse investeerida ja lasta ettevõttel seda investori eest ise hallata.

Odavaim viis kinnisvarasse investeerimiseks on aga veebipõhine kinnisvara ühisrahastus, kus on võimalus investeerimist alustada kõigest 100 euroga. Ühisrahastus võimaldab investoril enda kinnisvara investeerimisportfelli ohutult mitmekesistada. Selle asemel, et kõik oma munad ühes korvis hoida, näiteks investeerides ühte kinnisvara tehingusse korraga 30 000 eurot, võimaldab ühisrahastus investeerida väiksemates summades erinevatesse tehingutesse, varaklassidesse ning asukohtadesse. See on hea viis riski hajutamiseks. 

kinnisvarasse investeerimine

Kuidas toimib kinnisvarasse investeerimine ühisrahastusplatvormil?

Kinnisvara ühisrahastusplatvormid võimaldavad liituda investorite kogukonnaga, et investeerida erinevate kapitali tüüpidega kinnisvara projektidesse. Parim osa ühisrahastusplatvormi puhul on see, et investeeringusummaks võib olla ka vaid 100 eurot. Vastutasuks omatakse vara või selle aluseks olevat hüpoteeki ning saadakse perioodilisi makseid.

Kinnisvara ühisrahastus jaguneb kaheks peamiseks tüübiks:

Kapitaliosaluse ühisrahastamine: Investorid jagavad kinnisvara omandiõigust ning teenivad üüritulust. Vara müümise korral jagatakse ka tulu. 

Laenude ühisrahastamine: Investorid teenivad intressitulu kinnisvara hüpoteegi maksetest. Seda tüüpi investeeringu puhul kinnisvara ei omata ning vara müümise korral ei jagata ka tulu. 

Kinnisvara ühisrahastus on hea viis passiivse sissetuleku teenimiseks. Investeeringuid on võimalik teha mitmesuguste platvormide kaudu, millest mõned võivad oma teenuste eest võtta ka väikest tasu. 

Näiteks, Crowdestate’il puuduvad investeerimistasud, kuid investeeringute müügi eest järelturul võetakse 2% -list teenustasu.

Investeeringud kestavad tavaliselt kindla perioodi ning kui projekt kulgeb nii nagu eeldatud, makstakse põhiosa tagasi investeerimisperioodi lõpus. 

Parimad inglise keelsed raamatud kinnisvarasse investeerimise kohta algajale: 

The Book on Rental Property Investing, autor Brandon Turner.

The ABCs of Property Management: What You Need to Know to Maximize Your Money Now, autor Ken McElroy.

The Book on Flipping Houses: How to Buy, Rehab, and Resell Residential Properties, autor J Scott.

The Flipping Blueprint: The Complete Plan for Flipping Houses and Creating Your Real Estate-Investing Business , autor Luke Weber.

Build a Rental Property Empire, autor Mark Ferguson.

Kinnisvara ühisrahastuse 5 eelist

Kinnisvara ühisrahastusplatvormid on muutnud kinnisvaraturule investeerimise viisi drastiliselt. Peaaegu igaüks, kellel on nutitelefon ja internetiühendus, pääseb hõlpsalt juurde reaalajas olevatele turu andmetele ning saab teha investeerimisotsuse koheselt.

1. Passiivne sissetulek stabiilse tootluse ja vähese hooldusega

Üürileandjaks olemine võib olla keerukas ülesanne, alates õige kinnisvara leidmisest, ostmisest, õigete üürnike valimisest ja valede väljatõstmisest kuni hoolduse ja remondini.

Kinnisvara ühisrahastus pakub suurepärast stabiilset tulu ilma igasuguste probleemideta, mis kaasnevad vara omanikuks olemisega. Investeering on võimalus lõpule viia vaid mõne klõpsuga. Kõikide muude asjadega tegeleb ühisrahastusplatvorm. Seega jääb investori ülesandeks vaid oma investeeringutel aeg-ajalt silma peal hoida. 

2. Madal alustamissumma (alates 100 eurot)

Kinnisvaraturg pole enam rikaste ainuõigus, sest ühisrahastus on selle teinud võimalikuks kõigile. Mõni platvorm laseb omada isegi osalust, mille hind on vaid 100 eurot. See tähendab, et saab nautida kinnisvarasse investeerimist, hoides samas negatiivsed riskid minimaalsena.

3. Inflatsiooni riskide maandamine

Inflatsioon viitab ostujõu vähenemisele. Sellest tulenevate riskide maandamiseks on vaja vara, mis eeldatavasti kogub väärtust või vähemalt säilitab oma väärtuse ajas. Kinnisvara väärtus aja jooksul ei muutu, inflatsiooni tõusuga suurenevad ka kinnisvara väärtus ja üüritulu. See muudab kinnisvara ideaalseks inflatsiooni maandajaks.

Raha kaitsmiseks inflatsiooni kahjuliku mõju eest on mõistlik investeerida kinnisvarasse või teha investeeringud kinnisvara ühisrahastusplatvormidel.

4. Portfelli mitmekesistamine

Portfelli mitmekesistamine on üks investeerimise põhiprintsiipe ning kinnisvara ühisrahastus on üks parimaid vahendeid oma portfelli mitmekesistamiseks.

Kinnisvara aitab teie portfelli stabiliseerida, kuna aktsiaturu kõikumine seda peaaegu ei mõjuta. Aktsiaturu krahhi ei saa ette ennustada, seega aitavad kinnisvarainvesteeringud tormiga paremini toime tulla.

Kinnisvara ühisrahastus võimaldab teil investeerida väikeseid summasid, mis omakorda hõlbustab portfelli mitmekesistamist investeerides erinevate varaklasside ning asukohaga projektidesse. See loob võimaluse vältida kõigi oma investeeringute kaotamist, kui üks investeering ebaõnnestub. On väga ebatõenäoline, et kõik projektid, millesse investeeritakse, ebaõnnestuvad samal ajal kuna nende suhtes ei kehti samad tegurid.

5. Pikaajaline rahaline kindlus

Investeerimine kinnisvarasse annab investoritele meelerahu, mis kaasneb pikaajalise finantsiliselt kindlustatusega. Pikaajaline finantsiline kindlustatus saavutatakse siis, kui on olemas püsiv passiivne sissetulekuallikas, näiteks rendipindade omamine.

Lisaks kalduvad maaomandid ja ehitised aja jooksul hinnas tõusma, kuid see oleneb ka vara asukohast. Seetõttu peaks enne mis tahes kinnisvarasse investeerimist läbi viima vajaliku uuringu, sealhulgas keskenduma ka ümbruskonnale.

Erinevalt aktsiatest, võlakirjadest ja muudest investeeringutest ei kaubelda ühisrahastud kinnisvaraga turul avalikult, mistõttu ei liigu hinnad sõltuvalt turust. Siin erineb kinnisvara ühisrahastus REITidest, mis pakuvad investoritele aktsiaid, millega kaubeldakse ja mille hinnad pidevalt kõiguvad. Neid mõjutavad paljud välised tegurid, samas kui ühisrahastatud vara väärtus on majanduse muutuste suhtes puutumatu.

Kokkuvõte 

Kinnisvara ühisrahastamine on muutnud kinnisvara pealt tulu teenimist drastiliselt, võimaldades nautida investeerimist väikeste summadega ning ilma probleemideta, mis kaasneksid vara omanikuks olemisega.  Ühisrahastus võimaldab teenida investeeringult suurepärast tulu, mis tagab pikaajalise finantsilise kindluse.

Käesolev artikkel on külalispostitus, mille on koostanud Ampleinvest.com – Euroopa investorite ja kauplejate ülevaate- ja võrdlussait.

Artikkel on ette nähtud ainult informatiivsel eesmärgil ning seda ei tohiks tõlgendada pakkumise, müügipakkumiste või soovitustena mis tahes investeeringute või väärtpaberite ostmiseks või müümiseks ega investeerimisstrateegia pakkumiseks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.