Kuidas alustada investeerimist ühisrahastuses?

{:ee}Raha kogumine{:}{:en}Collecting money{:}

Lugemiseks kuluv aeg: 5 min.

Tihtipeale võtavad meiega ühendust inimesed, kes uurivad, kuidas alustada investeerimist ühisrahastuses. Siinkohal toomegi teieni mõned üldisemad soovitused-näpunäited.

Esimese asjana, enne ühisrahastuses investeerima hakkamist peaks investor selgelt paika panema oma ootused ühisrahastusele ning välja uurima potentsiaalsed ohukohad. Ühisrahastus pakub väga mitmekülgset valikut, kusjuures portfelli saab ehitada nii kapitalikasvu kui pidevat rahavoogu silmas pidades. Levinuim strateegia on kapitalikasvu investeeringud kombineerida rahavooinvesteeringutega, tasakaalustades nii portfelli riske ning teenides kõrgemat tootlust.

Likviidsus, risk ja tootlus

Üldise majandusloogika kohaselt võiksime eeldada, et väga kiiresti rahaks tehtavad (ehk likviidsed) investeeringud on madalama tootlusootusega ning nõrga likviidsusega investeeringud on tulenevalt madalast likviidsusest riskantsemad (pikaajalised), kuid pakuvad kompensatsiooniks kõrgemat tootlust.

Küll aga võib leiduda pealt näha vastandlikke olukordi, kus väga kõrge likviidsusega investeeringu eest tasutakse samaväärselt või rohkem kui pikaajalise ja vähemlikviidsema investeeringu eest. Näiteks võime tuua kiirlaenudesse investeerimist võimaldavaid portaale, kes garanteerivad kuni X% aastase tootlusmäära.

Crowdestate kõige madalama intressiga objekt pakkus kinnisvara tagatisel 10% intressi ning tagamata projektide puhul on olnud võimalik investeerida ka 20%+ objektidesse.

Investeerimisel tuleb kaalukaussidele asetada ühelt poolt tootlusootus ja teiselt poolt hinnata võetavat riskimäära. Ahvatleva tootluse taga võib olla suur risk. Näiteks kiirlaenudesse investeerimisel muutus seadusandlus ning sadadesse protsentidesse ulatuvad kiirlaenu intressid keelati. Lubatud tootlus või garantii kehtib enamasti eeldusel, et laenu väljastaja suudab riske hinnata ja korrektselt hallata.

Kinnisvara tagatiseks seadmise korral on raske näha suuri, üleöö realiseeruvaid muudatusi või riske, mistõttu investeering kinnisvaraprojekti kannab endas tõenäoliselt madalamat riski.

Sooja tn 2, 76505 Saue projekt
Sooja tn 2 tagamata kinnisvara arendusprojekt pakkus 18% tulusust aastas.

Alusta distsiplineeritult ja metoodiliselt

Kuidas alustada investeerimist ühisrahastuses küsimusele tuleks seega läheneda distsiplineeritult ja metoodiliselt. Esmalt hinda realistlikult kui suurt tootlust sooviksid ühisrahastuses teenida. Aktsiaturgude ajalooline keskmine jääb 10-12% juurde ning üldiselt võiks ühisrahastuse tootlusootus olla kas sama või grammikene kõrgem. Soovitame tutvuda juba rahastatud investeerimisvõimalustega, et näha kuidas tootlus varieerub vastavalt projektile ja kapitali tüübile.

Määra ühisrahastuse investeeringute osakaal oma portfellis

Seejärel pane paika kui suure osakaalu moodustab ühisrahastus sinu portfellist. Uuringud on näidanud, et ühisrahastus on aktsiatele ja võlakirjadele tasakaalustavaks elemendiks, mis aitab riski (portfelli volatiilsust) märkimisväärselt vähendada ilma tootluses väga palju järele andmata. Üldiselt ei tasu esialgu üle 20% portfellist ühisrahastusse paigutada. Kui sinu portfell on aga väiksem, siis on selge, et vajaliku hajutatuse saamine võtab aega.

Leia enda jaoks sobivaimad projektid

Järgmiseks analüüsi ennast: kas sulle meeldib igakuine rahavoog või oled nõus pikaajalisema kapitalikasvu potentsiaaliga projekte portfelli võtma? Tõenäoliselt pakuvad kapitalikasvuga projektid kõrgemat tootlust, kuid eeldavad pikaajalisemat vaadet (3-10 aastat). Siit omakorda jõuame portfelli kestvuse juurde: kui sinu eesmärgiks on pikaajaliselt investeerida, siis oleks mõistlik suurem osa ühisrahastuse portfellist panna pikaajalistesse projektidesse ning väiksem osa lühiajalistesse investeeringutesse. Lühiajalise raha abil on sul võimalik hiljem rahastada järgmisi pikaajalisi projekte!

Loodame, et need mõtted aitavad sul paika panna esimese kondikava kuidas alustada investeerimist ühisrahastuses!

Kui soovid lisalugemist vaata neid postitusi:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.