Investeerimine kinnisvarasse – 7 head põhjust, miks investeerida

Real estate investment

Lugemiseks kuluv aeg: 1.30 min.

Investeerimine on nii Eestis kui ka kogu maailmas järjest trendikam tegevus, samas on valikuid nii palju, et algajal on üsna keeruline endale sobivaim viis leida. Üheks võimaluseks on investeerimine kinnisvarasse – üüri- või äripindadesse, sest kinnisvara väärtus on paljude muude investeerimisvõimaluste kõrval ajas pigem püsiv ja stabiilne. Lisaks ei mõjuta kinnisvara ka kiiresti mööduvad trendid – kui mõne tehnoloogilise lahenduse aeg võib paari aastaga ümber saada, on vajadus kvaliteetse elamis- või äripinna üldjuhul püsiv.

Kui senimaani tähendas investeerimine kinnisvarasse tavakodaniku jaoks oma kodu pangalaenuga soetamist, siis ühisrahastus on sellesse varaklassi investeerimise teinud võimalikuks põhimõtteliselt igaühele, kellel kasvõi 100 eurot võimalik iga kuu kõrvale panna. Alljärgnevalt toome välja mõned kinnisvarasse investeerimise eeliseid nii üürikinnisvara soetamise kui ka ühisrahastamise vaatevinklist.

1. Stabiilne tulu

Nagu eelnevalt mainitud, on üüripindadel turgu ka hetkedel, kus majandus tingimata ei kasva, sest katus peab inimestel pea kohal olema. Seega on õigesti valitud kinnisvaraga võimalik teenida stabiilset tulu.

2. Väärtuse kasv

Majanduse edenedes, elukalliduse tõustes või kinnisvaraturu muutumise korral on võimalik ka üürihindasid tõsta. Lisaks tõuseb ka pinna müügiväärtus, mis suurendab veelgi võimalust oma kinnisvarast kasu saada.

3. Inflatsioonikindlus

Erinevalt paljudest teistest valdkondadest on kinnisvara väärtuse muutus pikemaajaliselt inflatsiooniga võrreldav – inflatsiooni suurenedes tõuseb reeglina ka kinnisvara väärtus. Seetõttu on kinnisvarasse investeerimine pikemas perspektiivis äärmiselt mõttekas.

4. Käegakatsutavus

Majanduskasvu aeglustudes või majanduslanguse olukorras võib kinnisvara väärtus küll langeda, kuid olemas on kinnisvara teil ikka. Inimesed oskavad hinnata reaalset ja käega katsutavat väärtust, millest nad kerge vaevaga aru saavad. Seetõttu mõtleb täna üha enam inimesi kinnisvarasse investeerimisele kui esimesele sammule investeerimisega alustamisel.

5. Väärtuse vähene kõikumine

Erinevalt näiteks aktsiatest ei kõigu kinnisvara väärtus lühiajalistel perioodidel seinast seina. Aastate perspektiivis on loomulikult ka siin kõikumisi, kuid välistatud on suured üleöö kaotused. Ja potentsiaalse üürnikest tekkida võiva rahalise kahju viib miinimumini hästi valitud kindlustus.

6. Hinna paindlikkus

Kinnisvarasse investeerimine on ilmselt üks väheseid valdkondi, kus on võimalik tingida. Aktsiaturul tehinguid tehes ostetakse väärtpaberid selle hetke hinnaga, kuid kinnisvara hind ei pruugi olla kivisse raiutud. Seega on enda kinnisvaraportfelli täiendama asudes võimalik hinna osas läbi rääkida. Seejärel soetatud omandi korda tegemine võib samas olla efektiivne viis kinnisvara väärtust märgatavalt tõsta.

7. Investeerimine kinnisvarasse on lihtne

Kui kinnisvara soetamisega kaasneb üldjuhul üsna suur ostukulu, siis ühisrahastus on siinkohal loomas arvestatavat alternatiivi. Investeerimine kinnisvarasse on ühisrahastuse puhul küll natuke teistsugune, sest viib turul kokku arendusprojekti läbi viiva firma potentsiaalsete investoritega. Investoritele tekib seeläbi võimalus investeerida näiteks korterelamu ehitusse lühiajaliselt, kuid teenida arvestatavat tootlust hetkel, kui arendaja on valminud korterid realiseerinud. Erinevate tehingute puhul on summad küll erinevad, kuid reeglina piisab ühisrahastusega finantseeritavate projektide korral vägagi mõistlikust ja rahakotile väga suurt mõju mitte avaldavast summast.

Investeerimine kinnisvarasse ühisrahastuse abil võimaldab igaühel kätt proovida nõudmata spetsiifilisi teadmisi, või suuri summasid.

2 comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.