4 ärikinnisvara valdkonda mõjutavat trendi

{:ee}Cincinnati Ohio vaade{:}{:en}Cincinnati Ohio Skyline{:}

Lugemiseks kuluv aeg: 1 min.

Deloitte Center for Financial Services‘ poolt eile avaldatud ülevaade ennustab radikaalseid muutusi ärikinnisvara sektoris ning kirjeldab nelja olulist tegurit, millega iga ärikinnisvarasse investeeriv investor peaks arvestama.

Sarnaselt Uberile ja Lyftile, kes muudavad inimeste arusaamu ühistranspordist ning isiklike sõiduvahendite omamise (mitte)vajalikkusest, on jagamismajandus muutmas ärikinnisvara toimimise põhimõtteid. Näiteks Airbnb kiire kasv mõjutab otseselt madalama taseme hotellide äri, vähendades nende keskmist täituvust umbes 10% võrra. WeWork ja Regus pakuvad sama teenust kontoripindade turul, rahuldades äriklientide lühiajalist vajadust kontoripindade ja nõupidamisruumide järgi nii päeva- kui ka tunnipõhiselt. Liquidspace on asendanud pikaajalised rangelt reglementeeritud üürilepingud lühiajaliste ning üüritava pinna suurust paindlikult muuta lubavate lepingutega.

Traditsiooniline üürimaaklerite tegevus kaob ning asendub tehnoloogiliste platvormidega, mis viivad kokku kinnisvaraomanikud ning äripindade otsijad. Tulevasi üüriotsuseid toetavad suurte andmemahtude alusel koostatud ülevaated piirkonna tegelikest üürihindadest ning üürimisega kaasnevatest kuludest.

Rahvastiku jätkuv vananemine ning oskustööjõu nappus viivad talentide pärast peetava sõja järgmise 10 aasta jooksul uuele tasemele. Eriti puudutab see uut, noort põlvkonda, kes on harjunud töötama vaba graafikuga ning ei vaja töö tegemiseks kontorit. Sõda talentide pärast toob kaasa traditsioonilise elamis-, äri-, kaubandus- ja meelelahutuspindade segunemise. Eestis on sarnast lähenemist kasutusele võtmas nt Ülemiste City, kuhu lisaks ärihoonetele planeeritakse elamispindu ja nende toimimiseks vajalikke teenuseid.

Viimane miil puudutab kõiki kaubanduspindade omanikke, kes on siiani nautinud keskmisest märkimisväärselt kiiremat kasvu, kuid keda täna ohustavad tarbijate ostuharjumuste muutmine, 3D printimine ning ostude kättetoimetamisteenused. Droonid ja robotid võimaldavad tehtud ostud kätte toimetada tundide, mitte enam päevade jooksul. Kõige selle tulemusel muutuvad piirid laohoonete ning kaubanduspindade vahel ähmasemaks. Umbes 50% USA kaubanduskeskustest sulgeb oma uksed juba 15 aasta jooksul ning kohalikud “nurgapoed” muutuvad pigem pakkide kättetoimetamisega tegelevateks postiasutusteks.

Täismahus raporti saad alla laadida siit!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.