Kas kinnisvara või aktsiad?

Lugemisele kuluv aeg: 4.10 min

Lee Shau Kee on Hong Kongis elav, maailma rikkaimate inimeste edetabelis 35 kohal olev kinnisvaraettevõtja. Tema isiklikuks puhasväärtuseks on Forbes.com andmetel 19,6 miljardit USD. Warren Buffet on USAs elav, maailma rikkaimate inimeste edetabelis 4 kohal olev legendaarne aktsiainvestor. Tema isiklikuks puhasväärtuseks on Forbes.com andmetel 58,2 miljardit USD.

Ilmselgelt on võimalik raha teeninda nii kinnisvarasse kui ka aktsiatesse investeerides. Siinkohal on paslik juhtida tähelepanu asjaolule, et maailma rikkaimate inimeste edetabelis ei ole inimesi, kes oleks rikkaks saanud raha sukasääres või pangahoiustel hoides.

Kui soovid teada, kumb varaklass on parem raha teenimiseks ja hoidmiseks ning mis võiks olla mõlema varaklassid plussid ning miinused, jätka lugemist.

7 põhjust, miks kinnisvara on parem kui aktsiad:

1. Kinnisvarasse investeerimine annab suurema kontrolli investeeringu üle.

Kinnisvarasse investeerides on võimalik oma investeerimisotsused ise teha ning ka edaspidi otseselt mõjutada oma investeeringu käekäiku. Loomulikult on ka kinnisvarasektor avatud majandustsüklite mõjudele, kuid konkreetse investeeringu mõttes on kontroll investori kätes. Börsil kaubeldavatesse või mittekaubeldavatesse aktsiatesse investeerides usaldad Sa oma investeeringu väärtuse kasvatamise palgalise tegevjuhtkonna kätesse. Kui kinnisvarainvesteeringu puhul jääb sulle sõnaõigus nt rendi tõstmise, remondi tegemise või üürniku valimise osas, siis aktsiatesse investeerimisel piirduvad sinu õigused vaid üldkoosolekul käe tõstmisega.

 2. Finantsvõimenduse kasutamisega saab omakapitali tootlust suurendada.

Kiire inflatsiooni tingimustes võib finantsvõimenduse kasutamine märkimisväärselt suurendada investeeritud omakapitali tootlust. Näiteks 20%-lise omafinantseeringu ning kinnsivara 3%-lise aastase kallinemise juures teenib invstor 15%-list omakapitali tootlust. Vähem kui 6 aastaga suudaks sellisel viisil seotatud kinnisvarainvesteering oma omaniku raha kahekordistada. Loomulikult ei ole selline investeerimine riskivaba – majanduslanguse tingimustes võib võimenduse kasutamine viia kiire hävinguni.

3. Kinnisvara on päris vara.

Kinnisvara on selline vara, mida Sa saad näha, katsuda ja kasutada. Aktsiad on seevastu vaid numbrid ja sümbolid arvutiekraanidel. Kõige pessimistlikuma stsenaariumi korral võid Sa maailmalõpu saabudes oma kinnisvarasse varjule minna, elektrooniliste aktsiasümbolitega ei ole Sul aga midagi peale hakata.

4. Kinnisvara on lihtsamini analüüsitav ja arusaadavam.

Hea kinnisvarainvesteeringu tegemiseks piisab, kui Sa oled võimeline kokku arvutama kinnisvara omamisega seotud kulud ning prognoosima saadavat renditulu. Pikaajalise investeerimise korral võid Sa kinnisvara puhul arvestada vähemalt inflatsiooniga samas tempos kasvavat väärtust, millele lisandub regulaarselt teenitav üüritulu. Aktsiasesse investeerides pead sa usaldama teavet, mida ettevõte otsustab aktsionäridele avalikustada. Aga me kõik ju teame, et raamatupidamine on loominguline tegevus ning ettevõtted on avastanud lugematul hulgal viise, kuidas oma finantsseisu tegelikust paremana näidata (näiteks nõuete hindamine, ühekordsete tulude ja kulude arvestus, erinevad amotisatsioonimeetid jms).

5. Madalam volatiilsus.

Sulle kuuluva kinnisvara väärtus võib suurenede või väheneda ilma, et sa sellest aru saaks – ning pikaajaliselt investeerides ei olegi sellel vahet. Ka viimase majanduskriisi ajal kogetud kinnisvarahindade langusele vaatamata vajasid inimesed kinnisvara – kortereid ja maju elamiseks, kaubanduskeskusi ostlemiseks ning hotelle reisimiseks. Madalam volatiilsus aitab ka vältida emotsioonide survel “põhjast” müümist.

6. Reaalse vara omamine annab hea tunde.

Raha teenimine lihtsalt raha teenimise eesmärgil ei ole üldse lõbus. Samal ajal võib enda poolt omatavast rendikinnisvarast möödasõitmine pakkuda emotsionaalset rahuldust ning hea tunnet eduka rahapaigutuse üle.

7. Kinnisvara on kohalik.

Olles teinud otsuse investeerida majanduslikult tugevas piirkonnas asuvasse kinnisvarasse, võivad rahvusvahelises majandusruumis toimuvad sündmused jätta sind täitsa puudutamata. Hispaanias valitsev majanduskriis ei oma ilmselt mingit mõju sellele, kui palju sa oma Tallinna kesklinnas asuva korteri eest üüri saad küsida.

7 põhjust, miks aktsiad on paremad kui kinnisvara:

1. Parem tootlus.

Ajalooliselt on aktsiad pakkunud paremat tootlust kui kinnisvara. Tänaste teadmiste juures võib arvestada, et aktsiainvesteeringute keskmine pikaajaline tootlus võiks olla umbes 7-8% aastas, samas ajal on globaalsed kinnisvarahinnad tõusnud keskmiselt 4% aastas. Sarnaselt kinnisvarale on võimalik aktsiainvesteeringuid ka võimendada, kuid erinevalt kinnisvarast võib Sinu aktsiamaakler aktsiahindade languse korral Sult koheselt nõuda raha juurde investeerimist. Kinnisvarahindade languse korral ei nõua ükski pank Sult täiendava raha sissemaksmist tingimusel, et sa olemasolevat laenu korralikult oled maksnud.

2. Parem likviidsus.

Kui sulle mingi aktsia ei peaks enam meeldima, või juhtud sa koheselt vajama raha, võid sa oma aktsiaportfelli kiiresti ja valutult realiseerida. Kinnisvara omamise korral võtab müümine aega kuid ning ka lisalaenu juurdevõtmine ei käi päevapealt.

3. Madalamad tehingukulud.

Elektrooniliste kauplemissüsteemide areng ja konkurents on tekitanud olukorra, kus aktsiatehingute tasud on vähenenud. Enamikel juhtudel tuleb aktsiate ostmisel või müümisel maksta fikseeritud tehingutasu olenemata ostetavate või müüdavate aktsiate kogusest. Kinnisvaraturul on säilinud olukord, kus kõikide tehingute kulud arvestatakse protsendina tehingu väärtusest – olgu selleks siis maakleritasu, riigilõiv või notari tasu. Kokkuvõtteks võib kinnisvara ostmine või müümine Sulle näiteks maksma minna 5% tehingu väärtusest. Ainsaks kuluks aktsiate puhul on fondijuhile või finantsasutusele makstav teenustasu.

4. Vähem vaeva.

Kinnisvarasse investeerimine on märkimisväärselt aja- ja töömahukam kui aktsiatesse investeerimine. Kinnisvara puhul tuleks arvestada hooldusele, remondile, suhtekorraldusele ja rentnike otsimisele kuluva ajaga. Aktsiad võb peale soetamist sisuliselt unustada.

5. Suurem valik.

Tavainvestorina puudub sul ligipääs maailma suurlinnade kinnisvaraturule ning tõenäosus, et sa omad üheaegselt kinnisvara Londonis, New Yorkis, Tokyos ja Moskvas on äärmiselt väike. Aktsiainvesteeringute puhul võid sa väga vähese vaevaga investeerida maailma teisel poolt tegutsevatesse ettevõtetesse. Hästi hajutatud aktsiaportfell võib olla sama madala volatiilsusega kui kinnisvaraportfell.

6. Investeeri oma lemmikutesse.

Üks aktsiatesse investeerimise huvitavamatest aspektides on võimalus investeerida enda poolt kasutatavaid asju tootvatesse ettevõtetesse. Oletagem, et Sa oled suur Apple’i toodete kasutaja ning sulle maiteb Coca-Cola. Pole midagi lihtsamalt, kui minna ja osta Apple ja Coca-Cola aktsiaid. Lisaks omanikutundele võid sa nendest investeeringutest ka raha teenida.

7. Riskide maandamine on lihtsam.

Kinnisvaraga seotud riskide maandamiseks saad sa osta kindlustuspoliisi, kuid kahju tekkimise korral pole kindlustusseltsiga tekkivad hüvitamise vaidlused just haruldased. Meil kõigil on meeles vähem kui 10 aastat tagasi toimunud juhtum, kus kindlustusseltsid ei soovinud Pärnus ja Haapsalus hüvitada merevee tõusust tekkinud tormikahjustusi. Aktsiatega seotud riskide maandamiseks on lihtne müüa ennast “lühikeseks”.

Kokkuvõtteks

Aktsiate ja kinnisvara vahel valiku tegemine ei ole lihtne. Tegelikult on nii kinnisvaral kui ka aktsiatel on investeerimisportfellis oma koht. Noorte inimeste investeerimishorisont on pikk ning riskitaluvus kõrge, seetõttu võiks noored eelistada aktsiatesse investeerimist. Vanus toob aga kaasa riskitaluvuse vähenemise ning eelistused võivad sageli kalduda kinnisvara poole.

Kõige halvemaks valikuks on mitte investeerida. Inflatsioon närib Sinu säästude ostujõudu, kuid samas kasvatab reaalvarade väärtust. Investeerida tasub varadesse, mille väärtus kasvab koos inflatsiooniga.

Soovid investeerida kinnisvarasse? Liitu Crowdestatega siin.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.